Den Helder | Marinemuseum Mijnenveger Abraham Crijnssen

Zaterdag, 14 augustus 2021 | Deze publicatie gaat over ons bezoek aan de Mijnenveger Abraham Crijnssen van het Marinemuseum in Den Helder. De Abraham Crijnssen was een Nederlandse mijnenveger van de Jan van Amstelklasse, gebouwd door de scheepswerf Gusto uit Schiedam. Het schip was vernoemd naar de Nederlandse commandeur Abraham Crijnssen.

Marinemuseum | Kombuis Mijnenveger Abraham Crijnssen

Marinemuseum | Kombuis Mijnenveger Abraham Crijnssen

Tijdens het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog bevond de Abraham Crijnssen zich in Nederlands-Indië. Door de overmacht van Japan en de verloren slag in de Javazee was de situatie voor de Nederlandse marine hopeloos. Daarom kreeg het schip de instructie om naar Australië te vertrekken. In maart 1942 begonnen onder leiding van luitenant ter zee Anthonie van Miert de voorbereidingen voor de oversteek naar Australië. Het schip werd geschilderd in camouflagekleuren en ook werd het schip met behulp van netten, takken en ander groen vermomd als tropisch eiland.

Marinemuseum | Mijnenveger Abraham Crijnssen

Marinemuseum | Mijnenveger Abraham Crijnssen

Door ‘s nachts te varen en overdag voor anker te gaan werd via Sapoedi op 9 maart de Noordwestkust van Soembawa bereikt. In Soembawa werd aan land gegaan om kokosnoten te laden. Die avond werd ook, zonder problemen, Straat Alas geslecht waarna het schip op de Indische Oceaan was en aan één stuk kon doorstomen naar Australië.

Marinemuseum | Achterdek Mijnenveger Abraham Crijnssen

Marinemuseum | Achterdek Mijnenveger Abraham Crijnssen

Het Marinemuseum is gevestigd op het terrein van de voormalige Rijkswerf Willemsoord. Het museum bestaat uit enkele gebouwen aan de wal en enkele schepen aan de kade. In de gebouwen zijn vaste en wisselende tentoonstellingen te zien, deels over de geschiedenis van de marine en deels over de technische ontwikkelingen.

Klik op onderstaande links voor informatie over het onderwerp en/of de foto’s van de betreffende exposities:

Klik hier voor een impressie en hier voor de foto’s van ons bezoek aan de Mijnenveger Abraham Crijnssen.

Impressie

Foto’s

Top

Geef een reactie