Den Helder | Marinemuseum Ramtorenschip Schorpioen

Zaterdag, 14 augustus 2021 | Deze publicatie gaat over ons bezoek aan het Ramtorenschip Schorpioen van het Marinemuseum in Den Helder. Het Ramtorenschip Schorpioen is een Nederlands pantserschip dat in 1868 in Toulon werd gebouwd. De Schorpioen vormde samen met het in Schotland gebouwde zusterschip Buffel de kern van de vernieuwde Koninklijke Marine, nog tot 1905 de Koninklijke Nederlandse Zeemacht.

Marine Museum | Ramtorenschip Schorpioen

Marine Museum | Ramtorenschip Schorpioen

Ze vervingen de verouderde houten schepen die van zowel stoomvoortstuwing als van zeilen gebruikmaakten en gladloopskanonnen voerden. De nieuwe schepen waren uitgerust met zware kanonnen met een getrokken loop en een kaliber van 23 cm met zware bepantsering rondom. De romp had een gordelpantser van 15 cm en de geschuttoren, met twee kanonnen, had een bepantsering van bijna 30 cm.

Marine Museum | Officiersmess Ramtorenschip Schorpioen

Marine Museum | Officiersmess Ramtorenschip Schorpioen

Het Marinemuseum is gevestigd op het terrein van de voormalige Rijkswerf Willemsoord. Het museum bestaat uit enkele gebouwen aan de wal en enkele schepen aan de kade. In de gebouwen zijn vaste en wisselende tentoonstellingen te zien, deels over de geschiedenis van de marine en deels over de technische ontwikkelingen.

Klik op onderstaande links voor informatie over het onderwerp en/of de foto’s van de betreffende exposities:

Klik hier voor een impressie en hier voor de foto’s van ons bezoek aan het Ramtorenschip Schorpioen.

Impressie

Marine Museum | Ramtorenschip Schorpioen
Marine Museum | Ramtorenschip Schorpioen

Foto’s

Top

Geef een reactie