Garzweiler | Het grootste gat van Europa

Maandag, 18 april 2022 | Een bezoek aan de dagbouw bruinkoolwinning bij Garzweiler in de deelstaat Nordrhein-Westfalen stond al heel lang op mijn to-do lijst. Vandaag komt het er eindelijk van. Ik wist dat het gat dat gegraven wordt om de bruinkool te winnen groot zou zijn, echter dit gat gaat echt mijn voorstellingsvermogen te boven net zo als 95 meter hoge kolossale graafmachines waarmee dit gebeurt.

Garzweiler | Das Loch

Garzweiler | Das Loch

Voorbeelden om de enorme afmeting te illustreren zijn bijvoorbeeld het feit dat wanneer je de Dom van Keulen er in zou plaatsen hij niet boven het maaiveld uitkomt. Een stad als Dusseldorp past er qua oppervlakte met gemak in zijn totaliteit in. Naast het feit dat het gat het grootste gat van Europa is, is de impact voor de omgeving ook enorm in het verleden maar ook in de toekomst. Hele dorpen zijn opgeslokt door het gat. De bewoners van die dorpen zijn verkast naar nieuwe dorpen in de omgeving. Overigens geldt dit ook voor de dieren in de natuur, zij worden in zoverre het kan gevangen en in nieuwe gebieden uitgezet.

Garzweiler | Energie centrales die werken op bruinkool

Garzweiler | Energie centrales die werken op bruinkool

Nadat de bruinkool gewonnen is wordt het gat weer volgestort met de overgebleven grond en wordt nieuwe natuur en landbouwgrond gecreëerd. Het is werkelijk een indrukwekkende en complexe industrie waar velen in de omgeving ook hun dagelijkse brood verdienen. Op YouTube heb ik een indrukwekkende WDR documentaire gevonden die tal van aspecten over dit thema laat zien.

Garzweiler | Uitkijk- en informatiepunt over de groeve

Garzweiler | Uitkijk- en informatiepunt over de groeve

Klik hier voor een impressie en hier voor de foto’s van mijn bezoek aan het enorme gat bij Garzweiler. Klik hier voor de WDR film op YouTube met titel “Das Loch”.

Impressie

Foto’s

WDR Film “Das Loch”

Top

Geef een reactie