Eindhoven | Wandeling Strijp-S ooit ‘de verboden stad’

Vrijdag, 15 juli 2022 | Vandaag maak ik een wandeling over Strijp-S in Eindhoven. De naam Strijp-S komt van de benamingen die Philips aan haar industrieparken gaf. Strijp-S was het eerste park, daarna volgden Strijp-T en Strijp-R. De historische schrijfwijze is Strijp S, zonder streepje. Tegenwoordig is schrijfwijze Strijp-S, met streepje. Lange tijd stond Strijp-S bekend als ‘de verboden stad’.

Eindhoven | Strijp-S

Eindhoven | Strijp-S

Strijp-S was een gebied dat omringd werd door Eindhovense bebouwing, maar niet vrij toegankelijk was. Met het vertrek van Philips rond 2002 heeft Strijp-S zich ontwikkelt tot een broedplaats voor de creatieve sector. Onder de vlag Old Buildings, New Ideas worden bedrijven aangetrokken die zich vooral op design en technologie richten.

Eindhoven | Strijp-S Klokgebouw

Eindhoven | Strijp-S Klokgebouw

De wandeling start ik in de parkeergarage van het zgn. Veemgebouw. vanuit hier loop ik naar het Klokgebouw. In het Klokgebouw een fabriek uit 1928 werd philite vervaardigd, Philips benaming voor bakeliet. Het gebouw is vernoemd naar de enorme klokken op de toren, die werden geplaatst om het waterbassin in de toren te maskeren. Markant aan het gebouw is ook het Philips-embleem, dat van ver te zien is. Let ook eens op de “cijfers” in de klok die geen cijfers zijn, maar letters die het woord Philips vormen. Het Klokgebouw is een rijksmonument. Van hieruit loop ik naar het Station Strijp-S en daarna terug naar Strijp-S.

Eindhoven | Strijp-S Pastryclub

Eindhoven | Strijp-S Pastryclub

Tegenover het Klokgebouw ligt een gebouwencomplex waarin o.a. de Pastryclub gevestigd is. Hier krijg je een kijkje in een van de voormalige Philipsfabrieken omdat nog een deel van de technische installaties aanwezig is. Vanuit hier loop ik richting de andere kant van Strijp-S richting het PSV voetbalstation om vervolgens via de Torenallee en diverse onderdoorgangen weer terug te lopen richting het Veemgebouw.

Eindhoven | Strijp-S Woontoren

Eindhoven | Strijp-S Woontoren

Klik hier voor een impressie en hier voor de foto’s van mijn wandeling over Strijp-S.

Impressie

Foto’s

Top

Geef een reactie