Midden-Limburg | Fietstocht langs aspergevelden

Vrijdag, 12 april 2024 | Publicatie over mijn fietstocht langs de Midden-Limburgse aspergevelden. Vanuit Venlo gaat de fietstocht naar Steyl en Baarlo waar ik het gebied binnen fiets met de aspergevelden. In het glooiende landschap van Midden-Limburg strekken zich uitgestrekte velden uit, bezaaid met rijen van tere groene stengels die uit de vruchtbare grond omhoog schieten.

Dit zijn geen gewone gewassen; dit zijn de kostbare asperges die de regio wereldwijd vermaard maken. Elk voorjaar, wanneer de koude winter plaatsmaakt voor de warmte van de lentezon, ontwaakt het landschap tot leven en begint het spektakel van de aspergeoogst.

Deze velden, gelegen in de vruchtbare gronden van Midden-Limburg, vormen het hart van de Nederlandse aspergeteelt. Met zorg en toewijding worden de delicate planten gekoesterd door lokale boeren, die generaties lang de geheimen van deze kostbare groente hebben doorgegeven. 

Traditioneel worden asperges in Midden-Limburg vaak geteeld op verhoogde bedden, bedekt met plastic folie om de bodemtemperatuur te verhogen en de groei van de asperges te bevorderen. De teelt vereist veel zorg en handmatig werk, aangezien de asperges met de hand moeten worden gestoken om de delicate knoppen niet te beschadigen.

De meest voorkomende soort die in Midden-Limburg wordt geteeld, is de witte asperge. Deze worden geteeld onder de grond, beschermd tegen blootstelling aan zonlicht, wat resulteert in hun bleke kleur en milde smaak. 

Klik op de links voor de foto impressie, film, fotoalbum en de route informatie van mijn fietstocht langs de Midden-Limburgse aspergevelden vanuit Venlo.

NB.

Tijdens deze fietstocht kom ik door/langs de volgende plaatsen; Venlo, Tegelen, Steyl, Baarlo, Helden, Maasbree, Blerick en tot slot weer Venlo. Het beeldmateriaal is afkomstig van en GoPro Hero11 Black (foto’s) en een Insta360 X3 (film).

Impressie

Film

Foto’s

Route informatie

Top

Geef een reactie