Venlo | Hoogwater Maaswandeling

Zaterdag, 6 januari 2024 | Het water in de Maas staat op zijn hoogst in Venlo. Dit is de aanleiding om op deze grijze zaterdagochtend in alle vroegte een hoogwater wandeling langs de Maas te maken. De wandeling begint bij de volledig ondergelopen Lage Loswal.

Mijn wandeling loopt daarna langs de Stadshaven. De Maas, normaal gesproken een vriendelijk kabbelende metgezel, heeft nu een krachtige en imposante uitstraling als je ziet hoe hoog het waterpeil staat. In de horecazaken in de Stadshaven staat het water ca. 1,10 meter hoog.  Het hoogwater geeft de rivier en de stad een nieuw karakter.

Vervolgens loop ik naar De Oude Beemden, die bijna geheel onder het water oppervlak verdwenen is. Eenden dobberden vredig op de uitgestrekte watermassa, en af en toe vliegt een reiger op, op zoek naar een rustiger plekje. Het landschap rondom de Maas transformeert in een surrealistisch tafereel, waar de natuur haar eigen spel speelt met het element water.

Via de Zuiderbrug steek ik de Maas over naar de Blerick. De krachtige de stroming is bijna hoorbaar als er even geen auto langs raast. Aan beide kanten van de Zuiderbrug heb je uitkijkpunten waar je een prachtig uitzicht op het snel stromende water in de Maas hebt. Het voetpad langs de Maas is ter hoogte van de Passantenhaven onbegaanbaar omdat een groot deel – ik schat zo’n 150 meter – van de Staaiweg volledig onder water staat.

Vervolgens keer ik terug naar Venlo via de fietsbrug over de Maas. Terug bij de Lage Loswal besef ik dat deze wandeling bij hoogwater een uniek en onvergetelijke ervaring is. De Maas, met haar verhoogde waterstand, heeft de omgeving getransformeerd tot een magische wereld vol contrasten en schoonheid.

 

Klik hier voor de foto impressie, hier voor de films, hier voor de dynamische 360° panorama foto’s en hier voor het fotoalbum van deze Hoogwater Maaswandeling.

Impressie

Films

De beelden in deze film zijn gemaakt op donderdag 4 januari 2024. De hoogste waterstand werd zaterdag 6 januari 2024 bereikt en was ca. 60 cm. hoger dan de waterstand in deze film.
De beelden in deze film zijn gemaakt op donderdag 4 januari 2024.De hoogste waterstand werd zaterdag 6 januari 2024 bereikt en was ca. 60 cm. hoger dan de waterstand in deze film.

Dynamische 360° Panorama foto’s

Foto’s

Klik op bovenstaande afbeelding voor het fotoalbum op Flickr.
Top

Geef een reactie