Heerlen | Mijnverleden in het Nederlands Mijnmuseum

Donderdag, 16 november 2023 | Deze publicatie gaat over mijn bezoek aan het Nederlands Mijnmuseum in Heerlen. Het museum is gevestigd in een monumentaal voormalig warenhuis – ontworpen door Frits Peutz – in het centrum van de stad en vertelt het verhaal van de steenkoolwinning in Nederland en dan met name in Limburg.

Het museum is opgedeeld in vier thema verdiepingen. De eerste verdieping gaat over de zwarte verhalen van de mijnen. Je leert hier over de harde werkomstandigheden, de risico’s van het mijnwerkersvak en de vele ongelukken die er hebben plaatsgevonden.

De tweede verdieping gaat over de gouden tijden van de mijnbouw. In deze periode was de mijnbouw een belangrijke economische motor voor Nederland. De mijnen leverden werk aan duizenden mensen en zorgden voor een grote welvaart in de regio.

De derde verdieping gaat over de grauwe kanten van de mijnbouw. Je leert hier over de milieuschade die de mijnbouw heeft veroorzaakt, de gezondheidsproblemen veroorzaakt door mijnstof (stoflongen) en de sociale problemen die er waren in de mijnwerkersgemeenschappen.

De vierde verdieping gaat over de kleurrijke toekomst. Het museum kijkt vooruit naar een tijd waarin de mijnbouw niet meer de belangrijkste economische activiteit is in de regio. Er wordt aandacht besteed aan nieuwe ontwikkelingen, zoals de energietransitie en de toeristische ontwikkeling van de mijnstreek.

Klik hier voor de foto impressie en hier voor het complete fotoalbum van mijn bezoek aan het Nederlands Mijnwerkersmuseum.

Impressie

Foto’s

Klik op bovenstaande afbeelding voor het fotoalbum op Flickr.
Top

Geef een reactie