Gdańsk | Westerplatte

Donderdag, 11 mei 2023 | Tijdens mijn bezoek aan de Westerplatte in Gdansk maak ik kennis met een belangrijk historisch monument en een symbolische plek. Westerplatte is gelegen aan de monding van de rivier de Vistula en staat bekend als de plek waar de Tweede Wereldoorlog begon.

Het gebied is omgeven door weelderig groen en heeft een sereen uitzicht op de Oostzee. De meest prominente bezienswaardigheid is het kolossale monument ter herdenking van de verdedigers van de Westerplatte, dat zich trots verheft op de plek waar de gevechten plaatsvonden.

Je kunt je voorstellen hoe deze historische locatie ooit een strijdtoneel was in september 1939, toen Duitse troepen de Westerplatte aanvielen en de Poolse verdedigers heldhaftig standhielden tegen een overweldigende vijand.

Al lopende over het terrein zie je ruïnes van de verdedigingswerken, bunkers en loopgraven die werden gebruikt door de Poolse soldaten. Deze overblijfselen bieden een tastbare herinnering aan de moed en het opoffering van degenen die vochten voor hun land.

Het museum geeft inzicht in de geschiedenis van de Westerplatte en de gebeurtenissen die daar plaatsvonden. Je ziet er historische foto’s, artefacten en persoonlijke verhalen van de soldaten die betrokken waren bij de verdediging.

Klik hier voor de foto impressie en hier voor de film. Klik hier voor het fotoalbum van mijn bezoek aan de Westerplatte op de laatste dag van mijn korte vakantie in Gdańsk.

Impressie

Film

Foto’s

Klik op bovenstaande afbeelding voor het fotoalbum op Flickr.
Top

Geef een reactie