Maastricht | Kerken, fotomuseum en boekhandel

Woensdag, 25 januari 2022 | Deze publicatie gaat over mijn bezoek aan Maastricht. Vandaag is zo’n typische grijze en koude winterdag en dus niet een dag voor een uitgebreide stadswandeling. Station Maastricht – een absoluut sfeerloos station – is het vertrekpunt voor vandaag.

Maastricht | De Vier Bisschoppen van Maastricht

Maastricht | De Vier Bisschoppen van Maastricht

De wandeling gaat langs kerken, museum en boekhandel en natuurlijk door de prachtige binnenstad.  Vanuit Station Maastricht  loop ik linea recta naar het Stokstraat kwartier waar het Onze-Lieve-Vrouweplein om de hoek ligt.

Maastricht | Sterre ter Zee Kapel

Maastricht | Sterre ter Zee Kapel

Aan dit plein ligt mijn eerste bestemming voor vandaag, de Onze-Lieve-Vrouwebasiliek met de Sterre der Zee kapel. Helaas was de schatkamer als gevolg van waterschade gesloten. De Onze-Lieve-Vrouwekerk heeft iets mystieks doordat het binnen in de kerk vrij donker is. Na mijn bezoek loop ik naar het plein der pleinen in Nederland, het Vrijthof.

Maastricht | Onze-Lieve-Vrouwebasiliek

Maastricht | Onze-Lieve-Vrouwebasiliek

Aan het Vrijthof ligt een museum dat ik nog nooit bezocht heb, het Fotomuseum aan het Vrijthof waar een fototentoonstelling plaats vindt. Vervolgens is het een kattensprong naar de Sint-Servaasbasiliek. De Sint-Servaasbasiliek is een indrukwekkende kerk met een prachtige schatkamer die absoluut een bezoek waard is.

Maastricht | Sint-Servaasbasiliek

Maastricht | Sint-Servaasbasiliek

Helaas was de buste van Sint-Servaas voor restauratie uithuizig, desondanks is er genoeg aan kerkschatten te bewonderen in de schatkamer en in de kerk zelf. Vanuit de Sint-Servaas loop met een omweggetje naar de mooiste boekhandel van Nederland, nl. de Libris boekhandel Maastricht die gevestigd is in de voormalige Dominicanenkerk.

Maastricht | Libris Boekhandel Maastricht in de Dominicanenkerk

Maastricht | Libris Boekhandel Maastricht in de Dominicanenkerk

Deze boekhandel heeft naast een uitgebreide boekencollectie ook tal van fotogenieke plekjes. Na mijn bezoek loop ik via winkelcentrum Entre Deux naar de Markt en het aanpalende Mosae Forum om van hieruit terug te lopen naar het station.

Maastricht | Servaasbrug

Maastricht | Servaasbrug

Maastricht is een stad die nooit verveeld hoe vaak je er ook komt en het aanraden waard om een of meerdere keren te bezoeken.

Klik hier voor een foto impressie en hier voor alle foto’s van mijn bezoek aan Maastricht en mij bezoek aan kerken een museum en boekhandel. Klik hier voor meer informatie op Komoot over de route die ik gelopen heb.

Impressie

Foto’s

Top

Geef een reactie