Roermond | Cuypershuis

Zondag, 8 januari 2023 | Vandaag brengen we een bezoek aan het Cuypershuis in Roermond. Het Cuypershuis is de voormalige woon- en werkplek van de beroemde Roermondse architect Pierre Cuypers.

Roermond | Cuypershuis

Roermond | Cuypershuis

Bij de naam Pierre Cuypers wordt er vooral gedacht aan het Rijksmuseumgebouw (1876-1885) en het Centraal Station (1881-1889) in Amsterdam, hoewel Cuypers in de eerste plaats een architect van kerken was. Van de meer dan honderd kerken door hem ontworpen kerken werden er ongeveer zeventig gebouwd.

Roermond | Cuypershuis

Roermond | Cuypershuis

Verder heeft hij zich bezig gehouden met restauratie van tientallen oude kerken. Deze restauraties vielen  lang bij niet iedereen in de smaak omdat hij er een eigen stijl op na hield. Wist je dat hij ook de ontwerper is van de troon waarop de Koning elk jaar tijdens Prinsjesdag de troonrede uitspreekt?

Roermond | Cuypershuis

Roermond | Cuypershuis

Als je het Cuypershuis bezoekt kun je volgens mij niet anders dan bewondering hebben voor Pierre Cuypers gezien zijn enorme nalatenschap, los van het feit of je door hem ontworpen gebouwen en interieurs niet/wel mooi vind.

Roermond | Cuypershuis

Roermond | Cuypershuis

Klik hier voor een foto impressie en hier voor de foto’s van ons bezoek aan het Cuypershuis in Roermond.

Foto impressie

Foto’s

Top

Geef een reactie