Kopenhagen | Rundetårn en Trinitatus Kerk

Woensdag, 2 november 2022 | Mijn “Museumdag” wandeling door Kopenhagen brengt mij bij de Rundetårn en Trinitatus kerk. De 34,8 meter hoge ronde toren is een deel van het Trinitatis-complex (met onder meer de Trinitatis Kerk), dat voor de Kopenhaagse studenten gebouwd werd.

Kopenhagen | Rundetån

Kopenhagen | Rundetån

Het complex omvat naast de toren ook een bibliotheek en een kerk. Het meest kenmerkende aan de Rundetårn/Rundetaarn is de spiraalgang, met een lengte van 192 meter en breedte van 4,5 meter  die geen treden heeft maar een oplopend pad is, dat in 7,5 windingen om de holle kern naar boven loopt.

Kopenhagen | Rundetån spiraalgang

Kopenhagen | Rundetån spiraalgang

In vroegere tijden liep dit pad door tot aan het astronomisch observatorium, maar het laatste gedeelte heeft nu gewoon trappen die zo smal zijn dat er een stoplicht staat om bezoekers te kans geven om het laatste stukje te beklimmen of af te dalen.

Kopenhagen | Rundetån zolder van de Trinitatus Kerk

Kopenhagen | Rundetån zolder van de Trinitatus Kerk

Op sommige plekken in de toren heb je doorkijkjes naar buiten maar ook naar de binnenkant van de Trinitatis Kerk en de zolder boven de kerk. Op de muur aan de voorzijde van de toren staat een vergulde rebus, die waarschijnlijk door de koning zelf is bedacht.

Kopenhagen | Trinitatus Kerk

Kopenhagen | Trinitatus Kerk

Naast de Ronde Toren ligt de Trinitatis Kerk met een fraai interieur. Helaas vond er op het moment dat ik er was een kinderdienst plaats en kon ik alleen vanuit de zijkant en de achterzijde fotograferen.

Kopenhagen | Trinitatus Kerk

Kopenhagen | Trinitatus Kerk

Klik hier voor een foto impressie en hier voor de foto’s van mijn bezoek aan de Ronde Toren en de Trinitatis Kerk.

Foto impressie

Foto’s

Top

Geef een reactie