Kopenhagen | Statens Museum for Kunst (SMK)

Woensdag, 2 november 2022 | Na mijn bezoek aan de Ronde Toren loop ik via Slot Rosenborg naar het Statens Museum for Kunst afgekort SMK (“Staatsmuseum voor kunst”). Het is het grootste van de zes “Parkmuseerne” in Kopenhagen. 

Kopenhagen | Statens Museum for Kunst (SMK)

Kopenhagen | Statens Museum for Kunst (SMK)

Het museum is gebouwd in 1896. In 1970 werd het gebouw uitgebreid en in 1998 werd een moderne vleugel geopend. De collecties omvat onder meer ongeveer 9000 schilderijen van zowel Deense als buitenlandse kunstenaars, uit verschillende tijden.

Kopenhagen | Staatens Museum for Kunst (SMK)

Kopenhagen | Staatens Museum for Kunst (SMK)

De collectie bestaat uit; Europese kunst 1300–1800, Deense en Nordic kunst 1750–1900, Franse kunst 1900–1930, Deense en internationale kunst na 1900, De Koninklijke collectie. Het oudere deel van de collectie is grotendeels afkomstig uit de kunstverzamelingen van leden van het Deens Koningshuis.

Kopenhagen | Staatens Museum for Kunst (SMK)

Kopenhagen | Staatens Museum for Kunst (SMK)

In de nieuwste vleugel bevindt zich ook de ‘Skulpturgade’ (beeldenstraat). Tijdens mijn bezoek vond er een tijdelijke tentoonstelling over een deel van het werk – The Red Studio – van Henri Matisse plaats.

Kopenhagen | Staatens Museum for Kunst (SMK)

Kopenhagen | Staatens Museum for Kunst (SMK)

Voor kunstliefhebbers is dit museum zeker een bezoek waard omdat het veel kunst laat zien van deels bekende Europese kunstenaars maar vooral ook van Scandinavische kunstenaars. Kortom een aanrader.

Kopenhagen | Staatens Museum for Kunst (SMK)

Kopenhagen | Staatens Museum for Kunst (SMK)

Klik hier voor een foto impressie en hier voor de foto’s van mijn bezoek aan het Statens Museum for Kunst (SMK). 

Foto impressie

Foto’s

Top

Geef een reactie