Velden – Venlo | Transport en plaatsing loskraan op de Lage Loswal

Dinsdag, 25 oktober 2022 | Vandaag wordt de loskraan vanaf de Werf van Firma Smits in Velden via de Maas naar de Lage Loswal in Venlo vervoert waar de loskraan zijn definitieve standplaats krijgt. Gisteren zijn al de nodige voorbereidingen getroffen om de loskraan transport klaar te maken.

Velden | Loskraan staat op de oplegger

Velden | Loskraan staat op de oplegger

Vroeg in de ochtend moet de loskraan – die nu nog op een oplegger staat – van zijn plek op de werf naar de kade gereden worden. Als de loskraan bij de kade staat wordt hij van de onderlegger gehesen. Nu kunnen de laatste onderdelen aan de loskraan gemonteerd worden.

Velden | Plaatsen van de loskraan op het ponton

Velden | Plaatsen van de loskraan op het ponton

Vervolgens wordt de loskraan met behulp van de hijskraan op het ponton gehesen. De volgende stap is het verankeren van de loskraan aan het ponton. Nadat de laatste controles uitgevoerd zijn wordt het ponton met de 20 ton zware loskraan aan de duwboot bevestigd en kan de reis over de Maas naar Venlo beginnen.

Velden | De loskraan staat op het ponton en de reis naar Venlo gaat beginnen

Velden | De loskraan staat op het ponton en de reis naar Venlo gaat beginnen

Na een vaartocht van ca. 30 minuten komt de loskraan aan bij de Lage Loswal. In de tussentijd is de hijskraan vanuit Velden naar de Lage Loswal gereden. De hijskraan wordt in gereedheid gebracht en kan de loskraan van het ponton gehesen worden en op de rails gezet worden, wat nog niet zo gemakkelijk blijkt te zijn.

Venlo | De loskraan staat bijna op de Lage Loswal

Venlo | De loskraan staat bijna op de Lage Loswal

Het blijkt dat er een afwijking in de spoorbreedte van de rails zit. De loskraan wordt weer opgetild en ca. 50 cm verderop, op de rails geplaatst en staat de loskraan eindelijk op zijn plek. In de komende dagen zullen nog een aantal zaken zoals de contragewichten van de loskraan aangebracht worden.

Venlo | Passen en meten om de loskraan goed op zijn plek te krijgen

Venlo | Passen en meten om de loskraan goed op zijn plek te krijgen

De hijskraan is nog maar nauwelijks vertrokken of er worden door de gemeente provisorische hekken om de loskraan geplaatst om te voorkomen dat waaghalzen de loskraan als klimobject gaan gebruiken met alle gevaren van dien. Donderdag a.s. zal begonnen worden met het plaatsen van het definitieve hekwerk om de loskraan.

Venlo | De loskraan staat op zijn plek

Venlo | De loskraan staat op zijn plek

Van mijn kant wil ik alle betrokkenen van harte bedanken – en dan met name het personeel van de Firma Smits – voor de ruimte die ik van hun ontvangen heb om de afgelopen twee dagen dit project van dichtbij te mogen volgen en het op film en foto vast te kunnen leggen.

Klik hier voor de foto impressie, hier voor de timelapse film en hier voor de foto’s van het transport en de plaatsing van de loskraan op de Lage Loswal in Venlo.

Foto impressie

Timelapse film

Foto’s

Top

Geef een reactie