Velden | Transport voorbereiding Loskraan Lage Loswal

Maandag, 24 oktober 2022 | Venlo heeft sinds vorig jaar een nieuw ingerichte Lage Loswal aan de Maas. De Lage Loswal was van oudsher een plek waar schepen geladen en gelost werden. De huidige nieuwe Lage Loswal mist echter iets, nl. een loskraan. Door het terugbrengen van een loskraan krijgt deze historische plek zijn allure van het laden en lossen van schepen een beetje terug.

Velden | Loskraan op de werf van Firma Smits

Velden | Loskraan op de werf van Firma Smits

Op de werf van Firma Smits in Velden staat sinds de jaren 30 van de vorige eeuw een oude loskraan die afkomstig is van een van de stuwen ergens in de Maas. De een zegt dat deze loskraan afkomstig zou zijn van de stuw bij Belfeld andere bronnen geven aan dat deze kraan ergens noordelijker aan de Maas onderdeel van een stuw is geweest. Wat waarheid over de herkomst ook is laat ik in het midden.

Velden | Gerenoveerde loskraan

Velden | Gerenoveerde loskraan

De loskraan is door de Firma Smits gerenoveerd en kan verscheept worden naar zijn nieuwe bestemming aan de Lage Loswal in Venlo. Het is de bedoeling om de loskraan vandaag middels een kraan op een ponton te plaatsen en morgen naar Venlo te varen.

Velden | Hijskraan waarmee de loskraan op het ponton gezet wordt

Velden | Hijskraan waarmee de loskraan op het ponton gezet wordt

Echter zover komt het vandaag niet. Het van de plek krijgen van de loskraan gaat niet helemaal zonder slag of stoot en daarbij waait het te hard om hem op het ponton te hijsen. Morgen gaat het verder.

Velden | Loskraan bij ondergaande zon

Velden | Loskraan bij ondergaande zon

Klik hier voor de timelapse film van de voorbereidingen op de werf van Firma Smits. Klik hier voor een foto impressie en hier voor alle foto’s van de transport voorbereidingen van vandaag op de Werf van Firma Smits.

Foto impressie

Timelapse film

Foto’s

Top

Geef een reactie