Weerterbos | Burlende edelherten

Dinsdag, 20 september 2022 | Burlende edelherten? Burlen is de lokroep van mannetjes edelherten die in de bronstijd indruk willen maken op de kudde hindes. Vandaag neem ik deel aan een wandeling die georganiseerd wordt door het Limburgs Landschap op een van de weinige plekken in Nederland waar edelherten te zien zijn in het wild, het Weerterbos.

Weerterbos | Oude Graaf

Weerterbos | Oude Graaf

De wandeling vertrekt bij de Daatjeshoeve in Nederweert en loopt door het prachtige Weerterbos naar de uitkijktoren die gebouwd is op de plek waar voormalig boerderij de Grashut lag. Vanaf de uitkijktoren heb je een prachtig uitzicht over de natuur en kun je de edelherten zien. Helaas stonden de edelherten  aan de overkant en van het perceel.

Weerterbos | Grazende edelherten

Weerterbos | Grazende edelherten

Het gebied wordt overigens niet alleen bevolkt door edelherten maar ook door ganzen, reigers en paarden en nog vele andere dieren. Op de terugweg  kwamen we gelukkig nog een burlend edelhert tegen die zich van zijn beste kant liet zien. De bronsttijd valt in de tweede helft van september tot begin oktober.

Weerterbos | Drukte bij de uitkijktoren

Weerterbos | Drukte bij de uitkijktoren

Rond deze tijd zijn de mannelijke edelherten zeer actief om zich voort te planten. Luid burlend houden ze concurrenten op de hoogte van hun aanwezigheid en om indruk te maken op de dames. Hoe sterker en gezonder het mannetje, hoe vaker hij zal burlen. In de wereld van de edelherten geldt…the winner takes all. Het is dus van belang om behoorlijk te burlen.

Weerterbos | Burlend edelhert

Weerterbos | Burlend edelhert

Klik hier voor een impressie, hier voor de film en hier voor de foto’s van de wandeling door het Weerterbos op zoek naar Burlende edelherten.

Impressie

Film

Foto’s

Top

Geef een reactie