Hamburg | Van Speicherstadt naar de voormalige Sankt Nikolaikirche

Zondag, 8 mei 2022 | De volgende etappe van mijn wandeling gaat weer richting de binnenstad van Hamburg. Ik loop vanuit de Elbphilharmonie naar Speicherstadt, de Deichstrasse om deze etappe te beeïndigen bij de voormalige Sankt Nikolaikirche.

Hamburg | Speicherstadt

Hamburg | Speicherstadt

Speicherstadt in Hamburg is een complex van pakhuizen, gebouwd tussen 1883 en 1927 op een reeks eilandjes in de rivierbedding van de Elbe. De eerste magazijnen, gebouwd met baksteen op een fundering met heipalen, werden in 1888 in gebruik genomen. Tegenwoordig vind je hier woningen en kantoren. De vele doorgangen met voetgangersbruggen maken het ontzettend leuk om doorheen te banjeren en te fotograferen.

Hamburg | Deichstrasse

Hamburg | Deichstrasse

De Deichstrasse is de oudste nog intact zijnde straat van Hamburg. Ze is zowel aan de voorkant maar zeker aan de achterkant interessant om de bezoeken. De kanalen die in dit deel van de stad stromen laten goed zien dat de waterstand behoorlijk beïnvloed worden door eb en vloed in de Elbe. Een pand in de Deichstrasse was verantwoordelijk voor een van de grootste stadsbranden van Hamburg. In de nacht van 5 mei 1842 breekt in een huis aan de Deichstrasse nummer 42 brand uit. Het vuur breide zich snel uit en kon pas na vier dagen worden gedoofd. Grote delen van de stad werden in de as gelegd. Ruim 1750 gebouwen gingen verloren, waaronder de Sankt Nikolaikirche en het toenmalige stadhuis. Bij deze brand kwamen 51 mensen om het leven.

Hamburg | Sankt Nikolaikirche

Hamburg | Sankt Nikolaikirche

Vanuit de Deichstrasse is het een kattensprong naar de voormalige Sankt Nikolaikirche waarvan alleen de toren rest. De Sankt Nikolaikirche (Sint Nicolaaskerk) was een grote gotische kerk in het centrum van Hamburg, in de Altstadt. Door bombardementen in de Tweede Wereldoorlog is het kerkgebouw veranderd in een ruïne. De 147 meter hoge Nikolaiturm, ooit voor korte tijd het hoogste bouwwerk van de wereld, staat nog wel overeind. De ruïne behoort tot de belangrijkste bezienswaardigheden van de stad.

Hamburg | Eb in het kanaal

Hamburg | Eb in het kanaal

Klik hier voor een impressie en hier voor de foto’s van mijn bezoek aan Speicherstadt, de Deichstrasse en toren van de voormalige Sankt Nikolaikirche. Klik hier voor de route informatie van de volledige wandeling. 

Impressie

Foto’s

Route informatie

Top

Geef een reactie