Hamburg | Stadhuis rondleiding

Zondag, 8 mei 2022 | De laatste etappe van mijn bezoek aan Hamburg op deze prachtige zondag is het bezoek aan het Stadhuis van Hamburg. Je kunt het Stadhuis alleen bezichtigen onder leiding van een gids. Maar goed ook want er zit zoveel symboliek verscholen in dit Stadhuis waar je door de gids op geattendeerd wordt en die je anders waarschijnlijk zou missen.

Hamburg | Stadhuis

Hamburg | Stadhuis

Hele rondleiding duurt zo’n kleine 1,5 uur en begint in de centrale hal van het stadhuis waar de symboliek al meteen zichtbaar wordt bij de trappen. De hal heeft aan weerszijden trappenhuizen, een waar twee trappen omhoog voeren – die van volksvertegenwoordigers – en een met één trap – die van de senaat. De symboliek erachter is dat volksvertegenwoordigers niet met een stem hoeven te spreken, de senaat wel.

Hamburg | Stadhuistrap volksvertegenwoordigers

Hamburg | Stadhuistrap volksvertegenwoordigers

Via de plenaire vergaderzaal gaat het naar een aantal representatieve ruimtes die elk hun eigen bestemming hebben. Ondertussen legt de gids de werking van het staatsrechtelijke systeem uit dat in vergelijking met Nederland totaal anders werkt. In mijn vorige publicaties heb ik de grote stadsbrand van Hamburg al een keer aangestipt en in van de ruimtes zie je het gesmolten zilver dat te voorschijn is gekomen uit het voormalige stadhuis dat destijds afgebrand is.

Hamburg | Gesmolten zilver stadsbrand

Hamburg | Gesmolten zilver stadsbrand 1842

Het Stadhuis zelf is redelijk ongeschonden uit de Tweede Oorlog gekomen. Veel gescheeld heeft het overigens niet getuige de ontsteker van de blindganger die op 5 meter van de voorgevel is ingeslagen.

Hamburg | Stadhuis grote zaal

Hamburg | Stadhuis grote zaal

De rondleiding door het Stadhuis eindigt bij de grote zaal waar tal van ceremoniële activiteiten hebben plaats gevonden en nog vinden. Vanuit het Stadhuis gaat het weer terug met de U-bahn naar mijn hotel. Hiermee komt een eind aan mijn wandeling door Hamburg op deze prachtige zondag.

Hamburg | Binnenplaats Stadhuis

Hamburg | Binnenplaats Stadhuis

Klik hier voor een impressie en hier voor de foto’s van mijn bezoek aan het Stadhuis van Hamburg. Klik hier voor de volledige route informatie van mijn stadswandeling door Hamburg.

Impressie

Foto’s

Route informatie

Top

Geef een reactie