Nederweert-Eind | Sarsven en De Banen

Zondag, 24 april 2022 | Deze publicatie gaat over mijn wandeling langs de vennen Sarsven en De Banen die je kunt vinden nabij Nederweert-Eind. Het Sarsven en De Banen beslaat een oppervlakte van 173 hectare en is eigendom van de stichting Het Limburgs Landschap

Sarsven en De Banen | Schaapskooi

Sarsven en De Banen | Schaapskooi

Sarsven en de Banen behoort tot de zeldzame ecologische categorie van “zwakgebufferde wateren”. Dat heeft te maken met zowel de deels lemige ondergrond en invloed van de aanwezige beekloop Einderbeek. Men benoemt de vennen Sarsven, Banen, Schoorkuilen en andere ook wel als onderdelen van de keten van ‘Peelvennen‘ met aparte eigenschappen qua waterhuishouding, bodem en flora.

Sarsven en De Banen | Vogelwand

Sarsven en De Banen | Vogelwand

Bij het Sarsven staat een vogelwand. Bij De Banen is een vogelkijkhut gevestigd, te bereiken via het pad langs de Rietbeek. Rondom de vennen zijn bij de ontginningen en de latere landbouwwerkzaamheden veel archeologische vondsten gedaan. Onderweg ben ik op sommige stukken van de wandeling, wandelaars tegen gekomen die deelnamen aan de wandeltocht van Leveroy. Mijn wandeling start op de parkeerplaats van de Dagcamping de Houtsberg. De lengte van deze wandeling bedraagt ca. 8 km.

Sarsven en De Banen | Deelnemers wandeltocht

Sarsven en De Banen | Deelnemers wandeltocht

Klik hier voor een impressie en hier voor de foto’s van mijn wandeling langs het Sarsven en De Banen.

Impressie

Top

Geef een reactie