Wanssum | Ommetje Boddebroeker Loop

Maandag, 22 november 2021 | Deze publicatie gaat over onze wandeling door o.a. het natuurgebied waar de “Boddebroek Loop” stroomt tussen Wanssum en Meerlo. De wandeling start in Wanssum bij de jachthaven waar hij ook weer eindigt. De wandeling heb ik niet zelf bedacht maar is afkomstig van de wandelwebsite klikprintenwandel.nl. De wandeling van “klikprintenwandel” heb ik als onderlegger gebruikt voor onze eigen gelopen wandelroute.

Wanssum | Jachthaven

Wanssum | Jachthaven

De wandeling voert door het bosgebied de Hooge Heide, het beekdal de Groote Molenbeek en het bosgebied Broekberg. In het beekdal van de Groote Molenbeek komt men langs de Boddebroeker Loop (ook: Boddenbroeker Loop). Het is een beekje dat ontspringt ten zuiden van Oirlo en na 3 à 4 km bij Meerlo uitmondt in de Groote Molenbeek. In het verleden was de beek was gekanaliseerd en, gezien het grote verval (van bijna 24 meter naar 15 meter) en het eveneens grote verhang, was het beekje zeer snelstromend, waardoor de bodem betegeld moest worden. Vanaf 2005 werd de beek voor een deel hermeanderd, waardoor de stroomsnelheid afnam. Vooral in de terreinen van Staatsbosbeheer kan de beek weer vrij stromen.

Meerlo | Boddebroeker Loop

Meerlo | Boddebroeker Loop

In het bosgebied de Broekberg aan rand van het beekdal werd tussen 1800 en 1900 ijzer gewonnen. In het bos staat de Sint Goarkapel een kapel uit 1662. De kapel is vermoedelijk gesticht door de adellijke bezitters van het goed “Beyenbruggen” (van Duitse afkomst) die in Meerlo de gevestigde verering van de H. Goar meer luister wilde bijzetten. H. Goar was een Rijnlandse kluizenaar.

Klik  hier voor een impressie van onze wandeling “Ommetjes Boddebroeker Loop”, hier voor de foto’s en hier voor de route informatie op Komoot. 

Impressie

Foto’s

Route informatie

Top

Geef een reactie