Venlo | Sintermerte

Zondag, 7 november 2021 | Vanavond wordt in het centrum van Venlo Sintermerte gevierd. Het is een feest vooral voor kinderen, echter zoals je kunt zine in de foto’s hebben de ouders, opa’s en oma’s er ook schik in. Sintermerte buiten Venlo bekend als Sint-Maarten was vroeger de datum waarop de oogst binnengehaald moest zijn en het vee op stal ging. Op die dag werden ganzen geslacht. Op 11 november werden de grote Sint-Maartensvuren ontstoken. Dit gebruik gaat terug op een Germaans feest ter ere van Wodan. Men bracht dankoffers en brandde reinigende vuren om de vruchtbaarheid van het land en vee te bevorderen.

Sintermerte | Sint-Maarten

Sintermerte | Sint-Maarten

Later werd het Sint-Maartensfeest vooral een kinderfeest. Kinderen trokken met lampions of uitgeholde rapensuikerbieten en kalebassen met een kaarsje (vergelijk Jack-o’-lantern) langs de deur voor snoep en fruit. Volgens het Meertens Instituut is het heel goed mogelijk dat dit gebruik stamt uit Duitsland, waar in bepaalde streken in de kerk ieder jaar rond Sint-Maarten gelezen werd over het licht dat niet onder de korenmaat gezet moest worden. Ook gebruikten ze een rommelpot of foekepot, een pot waarover een varkensblaas is gespannen met daarin een rietje dat een brommend geluid maakt als eraan wordt getrokken. In diverse Nederlandse steden en streken gaan kinderen op 11 november met zelfgemaakte lampions langs de deuren om te zingen, waarvoor ze snoep krijgen.

Sintermerte | Troshoop

Sintermerte | Troshoop

Klik hier voor de impressie en hier voor de foto’s van dit kinderspektakel.

Impressie

Foto’s

Top

Geef een reactie