Merselo | Herfstwandeling Ballonzuilbossen

Zondag, 7 november 2021 | Vandaag maak een ik herfstwandeling door de Ballonzuilbossen. De Ballonzuilbossen ontlenen hun naam aan De ballonzuil, het oudste luchtvaartmonument van Nederland. Het is opgericht als gedenkteken dat 150 jaar geleden, op 18 januari 1871 een (helium)ballon op de heidevelden ten noorden van Merselo lande. De ballon was opgestegen in Parijs.

Merselo | Ballonzuil

Merselo | Ballonzuil

In die tijd werd Parijs belegerd door de Pruisische troepen en was afgesloten van de buitenwereld. Door het oplaten van luchtballonnen kon contact worden gehouden met het niet-bezette gedeelte van Frankrijk. Een van deze ballonnen kwam echter in een hogere luchtlaag terecht en dreef daardoor in noordoostelijke richting. Het momument ter nagedachtenis werd op 18 januari 1896 – 25 jaar na de landing – midden op de heide onthuld. De kleine vierkante obelisk is het oudste luchtvaartmonument van Nederland.

Merselo | Ballonzuilbossen

Merselo | Ballonzuilbossen

Stond de Ballonzuil destijds op een kale heide, hoe anders ziet het er nu uit.  De Ballonzuilbossen is nu een bosgebied tussen Merselo en Overloon. Het is 266 ha groot en is eigendom van de gemeente Venray. Het gebied bestaat uit gemengd naald- en loofbos en wordt aan de noordzijde begrensd en doorsneden door het Afleidingskanaal

Merselo | Afleidingskanaal Ballonzuilbossen

Merselo | Afleidingskanaal Ballonzuilbossen

De Ballonzuilbossen worden volop gebruikt om in de recreëren, tijdens mijn wandeling ben ik naast wandelaars de nodige mountainbiker, motorcrossers en vissers tegengekomen. De Ballonzuilbossen zelf zijn oogverblindend mooi door de herfstkleuren.  

Klik hier voor een impressie en hier voor de foto’s van de Ballonzuilbossen.

Impressie

Foto’s

Top

Geef een reactie