Veenhuizen | Nationaal Gevangenismuseum

Vrijdag, 29 oktober 2021 | De laatste bestemming van onze korte vakantie in Assen is het bezoek aan het Nationaal Gevangenismuseum in Veenhuizen. In het museum krijg je een goed beeld van hoe men in de loop der tijden is omgegaan en gaat met straf voor mensen die zich niet aan de regels houden. Je kunt er tevens een bezoek brengen – met een gids – aan het beruchte voormalige gevangeniscomplex “De Rode Pannen“. Verder zijn op het buitenterrein een luchtkooi – en zijn geschiedenis – en een aantal gepantserde auto’s die gebruikt werden om gevangenen te vervoeren te zien.

Veenhuizen | De Rode Pannen

Veenhuizen | De Rode Pannen

De rondleiding door het complex De Rode Pannen dat buiten de muren van het Nationaal Gevangenismuseum ligt geeft je een goed beeld van hoe de cellen inclusief isolatiecellen en de luchtplaats eruit zien. Overigens zijn de gevangeniscellen ook nagebouwd in het complex, echter voor de echte ervaring om door de gevangenispoort te lopen en de echte sfeer te voelen moet je in de “De Rode Pannen” zijn.

Veenhuizen | Nationaal Gevangenismuseum

Veenhuizen | Nationaal Gevangenismuseum | Straffen in vroegere tijden

In het gevangenismuseum ontdek je alles over straffen van vroeger én nu. Hoe zag een gevangenis er vroeger uit? Hoe ging men om met de gevangenen? Je ziet er maquettes, prenten en historische objecten, zoals een pijnbank en zelfs een radbraakkruis, die laten zien hoe bruut er vroeger gestraft werd. In de huidige tijd is een verblijf in de gevangenis geen pretje echter gelukkig niet meer zo barbaars als het ooit was. Verrassend is ook, hoe het denken over hoe om te gaan met gevangenen en gevangenisstraf in de loop der tijden is veranderd en feitelijk nog steeds aan verandering onderhevig is.

Klik hier voor de impressie en hier voor de foto’s van het bezoek aan het Nationaal Gevangenismuseum en het cellengebouw “De Rode Pannen”.

Impressie

Veenhuizen | De Rode Pannen
Veenhuizen | Gevangenismuseum
Veenhuizen | De Rode Pannen Veenhuizen | Gevangenismuseum

Foto’s

Top

Geef een reactie