Site pictogram Jos Saris Media

Ontdek Leuven | Een ommetje waard

Zaterdag 19 mei 2012, dag twee van mijn bezoek aan het prachtige Leuven. Gisteren verkende ik de stad via de route ‘Een schat van een stad’, die me door het historische hart van Leuven leidde. Vandaag staat er een nieuwe ontdekkingstocht op de planning: een deel van de wandeling ‘Een ommetje waard’. Deze route volgt grotendeels dezelfde lijnen als die van gisteren, maar met enkele waardevolle extra’s die deze wandeling bijzonder maken. De belangrijkste toevoegingen zijn een bezoek aan de prachtige ‘Kruidtuin’ en een ontspannende wandeling door twee van de parken van Leuven.

Startpunt: De Oude Markt en Het Stadhuis

Net als gisteren begin ik mijn wandeling op de iconische Oude Markt, het bruisende hart van Leuven. De Oude Markt staat bekend als de ‘Langste Toog ter Wereld’, met zijn rij aan gezellige cafés en restaurants. Het imposante stadhuis, een architectonisch meesterwerk uit de 15e eeuw, domineert het plein met zijn rijke gotische stijl en talloze beelden van heiligen en historische figuren.

Voordat ik aan mijn wandeling begin, besluit ik eerst een kijkje te nemen in de kelders van het Stadhuis. Hier bevindt zich een fascinerende expositie over de ‘Jaartallen van Leuven’. Dit bijzondere fenomeen, uniek voor Leuven, draait om de jaartallen of leeftijdsgroepen van Leuvense mannen die jaarlijks verschillende evenementen organiseren en daarmee de stad levendig houden. Een enthousiaste gids vertelt me alles over deze traditie, en ik sta versteld van de sterke verbondenheid die deze groepen generaties lang met de stad onderhouden. Het is een ware inkijk in de Leuvense ziel.

Door het Historische Centrum naar het Kleine Begijnhof

Na mijn bezoek aan het Stadhuis wandel ik verder door de historische binnenstad van Leuven. Deze stad ademt geschiedenis; elke hoek biedt een fotogeniek uitzicht, of het nu een pittoresk straatje is of een eeuwenoud gebouw. De sfeer is rustig, en toch voel je de dynamiek van een stad die al eeuwenlang bloeit.

Mijn volgende bestemming is het Kleine Begijnhof, dat in schril contrast staat met het Grote Begijnhof dat ik gisteren bezocht. Waar het Grote Begijnhof voelt als een klein stadje op zich, is het Kleine Begijnhof een intieme, charmante straat waar vroeger enkele begijnen woonden. Het is rustiger en intiemer, een plek waar je even kunt ontsnappen aan de drukte van de stad.

De Stedelijke Kruidtuin: Een Oase van Rust

Na het bewonderen van het Kleine Begijnhof zet ik koers naar de Stedelijke Kruidtuin van Leuven. Deze botanische tuin, opgericht in 1738, is de oudste van België en een absolute must voor bloemen- en plantenliefhebbers. De Kruidtuin ligt op loopafstand van de binnenstad, maar voelt als een andere wereld, een oase van rust midden in de stad.

Bij binnenkomst word ik meteen omgeven door een overvloed aan geuren en kleuren. De tuin biedt een enorme variëteit aan planten en bloemen, zowel in de open lucht als in de indrukwekkende serres. Hier kun je uren dwalen tussen zeldzame bomen, medicinale kruiden en exotische planten. Het is een ideale plek om even tot rust te komen en de natuurlijke schoonheid van Leuven in je op te nemen.

Een Wandeling Door Twee Parken

Na mijn bezoek aan de Kruidtuin keer ik terug naar de Oude Markt. Het is indrukwekkend hoe deze stad erin slaagt om zijn rijke geschiedenis te combineren met moderne voorzieningen en groene ruimtes. Vandaag staat er ook een wandeling door twee van Leuven’s prachtige parken op het programma. Deze groene zones, vaak verscholen tussen de historische gebouwen, bieden de perfecte balans tussen cultuur en natuur. Het is een verademing om door de rustige, groene paden te wandelen, weg van de drukte van de stad.

Eindbestemming: Zoutleeuw

Na mijn verkenning van Leuven besluit ik mijn dag af te sluiten met een uitstapje naar het dorpje Zoutleeuw, gelegen op ongeveer 40 minuten rijden van Leuven. Zoutleeuw is een charmant dorpje dat bekend staat om zijn goed bewaarde middeleeuwse centrum en de Sint-Leonarduskerk, een gotisch meesterwerk dat op de UNESCO Werelderfgoedlijst staat. Het is een perfecte afsluiting van mijn weekend, waarin geschiedenis, cultuur en natuur hand in hand gingen.

Leuven: Een Stad om te Ontdekken

Als je Leuven nog nooit hebt bezocht, kan ik je deze stad van harte aanbevelen. Of je nu houdt van historische gebouwen, groene parken of gewoon een gezellige stadssfeer, Leuven heeft het allemaal. De combinatie van indrukwekkende architectuur, rijke tradities en rustgevende natuur maakt deze stad tot een veelzijdige bestemming die voor iedereen iets te bieden heeft. Mijn bezoek aan Leuven heeft mijn verwachtingen overtroffen, en ik weet zeker dat het ook jou zal betoveren!

Klik op de links voor de foto impressie en/of het fotoalbum van dag twee in Leuven “Een ommetje waard”.

Impressie

Foto’s

Top

Mobiele versie afsluiten