Site pictogram Jos Saris Media

Ontdek Leuven | Een Schat van een Stad

Vrijdag 18 mei 2012 | Leuven, een stad die misschien vaak aan je voorbijgaat, maar absoluut de moeite waard is om te ontdekken. Deze vrijdag markeerde het begin van mijn ontdekkingstocht door deze bruisende stad vol cultuur, geschiedenis en charme. Hoewel Leuven bekend is, had ik er zelf nog nooit een voet gezet. Maar daar kwam verandering in: de komende twee dagen zou Leuven mijn thuisbasis zijn. Wat ik toen nog niet wist, was hoeveel deze stad te bieden heeft.

Een Eerste Kennismaking met Leuven

Zoals bij zoveel van mijn stedentrips, begon mijn avontuur bij de lokale VVV. Voor slechts één euro kocht ik een handige stadsplattegrond en twee uitgestippelde wandelroutes: ‘Een schat van een stad’ en ‘Een ommetje waard’. Mijn keuze viel op de eerste wandeling, die langs de belangrijkste bezienswaardigheden van Leuven voert. De route is duidelijk aangegeven met oranje markeringen, zodat verdwalen geen optie is. Bij vrijwel elk monument vind je bovendien informatieve teksten, zodat je meteen wat achtergrond meekrijgt.

Stadhuis en Sint-Pieterskerk: Een Imponeerde Start

De wandeling begon direct met een hoogtepunt: het indrukwekkende Stadhuis van Leuven. Dit gotische bouwwerk is een schoolvoorbeeld van flamboyante architectuur en staat bekend om zijn rijk gedecoreerde gevel met tal van beelden. Het ligt aan het centrale plein van de stad en is werkelijk een lust voor het oog. Niet ver daarvandaan staat de Sint-Pieterskerk, een monument dat eveneens niet te missen is. Deze imposante kerk, gelegen tegenover het Stadhuis, herbergt een schat aan kunstwerken en architectonische details die je een stap terug in de tijd doen zetten.

Leuven als Culturele Stad

Naast de architectonische pracht biedt Leuven ook culturele hoogtepunten zoals het M Museum, dat moderne kunst combineert met oude meesterwerken. Voor de geschiedenisliefhebber is de Centrale Universiteitsbibliotheek een must-see. Deze imposante bibliotheek, gebouwd na de Eerste Wereldoorlog, is zowel een belangrijk symbool voor de stad als een plek vol kennis en geschiedenis. Het kunstwerk op het plein ervoor geeft de locatie een extra moderne touch, een mooie balans tussen oud en nieuw.

Een Stad van Religieuze Monumenten

De wandeling brengt je ook langs verschillende religieuze monumenten. De Sint-Kwintenskerk en de kapel van Jezus in ’t Steentje laten de middeleeuwse kant van de stad zien. Een andere indrukwekkende plek is de Sint-Anthoniuskapel, waar je het graf van Pater Damiaan vindt. Deze Leuvense priester staat bekend om zijn werk onder leprapatiënten op Hawaï en is een nationale held. Het is bijzonder om even stil te staan bij zijn graf en na te denken over zijn indrukwekkende levensverhaal.

Het Groot Begijnhof: Rust in de Stad

Een van de meest bijzondere plekken op de route is het Groot Begijnhof. Dit UNESCO Werelderfgoed is een oase van rust midden in de stad. De smalle straatjes, pittoreske huisjes en de serene sfeer maken dit tot een plek waar je echt even kunt ontsnappen aan de drukte van de stad. Het is alsof je een stap terug in de tijd doet, naar een plek waar het leven een stuk eenvoudiger was.

De Oude Markt: Het Langste Terras van Europa

Na een dag vol cultuur is het tijd om de innerlijke mens te versterken, en dat kan uitstekend op de Oude Markt. Dit plein staat bekend als het langste terras van Europa, met een ontelbaar aantal cafés en restaurants waar je heerlijk kunt genieten van een Belgisch biertje of een lokale specialiteit. Het plein bruist van het leven, zowel overdag als ’s avonds, en is de perfecte plek om de sfeer van Leuven te proeven.

Wandelen Langs de Dijle

De route leidt je ook langs de Dijle, een schilderachtig riviertje dat door Leuven stroomt. De combinatie van het middeleeuwse stadsbeeld en het water zorgt voor adembenemende uitzichten en rustgevende wandelmomenten. Het is een perfect voorbeeld van hoe de stad op harmonieuze wijze oud en nieuw, natuur en stad combineert.

Leuven bij Nacht: Een Magisch Decor

’s Avonds besloot ik opnieuw het centrum in te lopen, gewapend met mijn camera. Leuven bij nacht is namelijk een waar spektakel. Het Stadhuis en de Sint-Pieterskerk, verlicht door kunstlicht, lijken nog indrukwekkender dan overdag. De schaduwen en lichten brengen de gotische details tot leven. Ook de Centrale Universiteitsbibliotheek is ’s avonds een plaatje, met het kunstwerk op het plein dat mooi uitgelicht wordt. De nachtfoto’s die ik vanuit mijn hotelraam maakte, met uitzicht op het Martelarenplein bij het Centraal station, geven een sfeervol beeld van deze stad in rust.

Een Stad om Terug te Keren

Leuven heeft mijn verwachtingen ruimschoots overtroffen. De combinatie van cultuur, geschiedenis en levendigheid maakt deze stad tot een plek waar je gemakkelijk een aantal dagen kunt doorbrengen. Of je nu houdt van architectuur, kunst, geschiedenis of gewoon van gezelligheid, Leuven biedt voor ieder wat wils. Het is een stad die je gezien moet hebben en ik ben benieuwd naar de wandeling “Een ommetje waard” die ik morgen ga lopen.

Klik op de links voor de foto impressie en/of het fotoalbum van de ontdekking van de Schat van een Stad.

Impressie

Foto’s

Top

Mobiele versie afsluiten