Site pictogram Jos Saris Media

Zoutleeuw | Een Verborgen Parel van Middeleeuws België

Zaterdag, 19 mei 2012 | In het hart van Vlaams-Brabant ligt een stad die de tijd heeft weten stil te zetten: Zoutleeuw. Deze historische parel, op slechts 40 minuten rijden van Leuven, herbergt een van België’s meest indrukwekkende religieuze monumenten: de Sint-Leonarduskerk.

Een Reis Terug in de Tijd

Wanneer u door de smalle straten van Zoutleeuw wandelt, waant u zich direct in de middeleeuwen. De stad, ooit een belangrijk handelscentrum dankzij haar strategische ligging aan de Kleine Gete, ademt geschiedenis. Maar het is vooral de majestueuze Sint-Leonarduskerk die de show steelt op de Grote Markt.

De Sint-Leonarduskerk: Een Gotisch Wonder

Als een van de weinige kerken in België kan de Sint-Leonarduskerk bogen op een vrijwel volledig bewaard gebleven laat-gotisch interieur. Dit is des te opmerkelijker wanneer men bedenkt dat de kerk zowel de gewelddadige Beeldenstorm van de 16e eeuw als talloze belegeringen heeft doorstaan. Het is een waar wonder dat dit architectonische juweel zo intact is gebleven.

Artistieke Schatten

Binnenin de kerk wacht de bezoeker een ware schatkamer aan middeleeuwse kunst. De kerk herbergt een indrukwekkende collectie religieuze kunstvoorwerpen, waaronder:

Levende Geschiedenis

De Sint-Leonarduskerk is meer dan alleen een monument; het is een levend stuk geschiedenis dat de verhalen vertelt van generaties gelovigen, kunstenaars en ambachtslieden. De kerk dankt haar naam aan de Heilige Leonardus, patroonheilige van gevangenen en zwangere vrouwen, en was eeuwenlang een belangrijk bedevaartsoord.

Praktische Informatie

De kerk is het hele jaar door te bezoeken. Gidsbeurten zijn mogelijk op aanvraag en geven bezoekers een dieper inzicht in de rijke geschiedenis en kunstschatten van dit unieke gebouw. De centrale ligging op de Grote Markt maakt de kerk gemakkelijk bereikbaar, en er zijn voldoende parkeermogelijkheden in de omgeving.

Meer dan Alleen de Kerk

Hoewel de Sint-Leonarduskerk de grootste trekpleister is, heeft Zoutleeuw meer te bieden. De stad kent een rijk verleden als handelscentrum en vestingstad. Historische gebouwen, zoals het oude stadhuis en de historische Lakenhalle, getuigen van deze glorietijd. De omgeving leent zich uitstekend voor wandel- en fietstochten door het pittoreske Hageland.

Een Bezoek Waard

Of u nu geïnteresseerd bent in religieuze architectuur, middeleeuwse kunst, of gewoon op zoek bent naar een authentieke Belgische ervaring, Zoutleeuw is uw bezoek meer dan waard. De combinatie van de indrukwekkende Sint-Leonarduskerk, de historische binnenstad en de gastvrije sfeer maken van Zoutleeuw een must-see bestemming voor zowel kunstliefhebbers als geschiedenisenthousiastelingen.

Plan uw bezoek aan deze historische stad en laat u verrassen door een van België’s best bewaarde middeleeuwse schatten. Zoutleeuw bewijst dat sommige van de mooiste ontdekkingen te vinden zijn op de minst verwachte plekken.

Klik op de links voor de foto impressie en/of het fotoalbum van mijn bezoek aan Zoutleeuw, een verborgen parel van middeleeuws België.

Impressie

Foto’s

Top

Mobiele versie afsluiten