Site pictogram Jos Saris Media

Giethoorn | Een dag vol contrasten

Dinsdag, 6 augustus 2024 | Een dag die in mijn geheugen gegrift zal blijven als een dag vol contrasten in het pittoreske Giethoorn. Deze unieke ervaring bood een fascinerend kijkje in het leven van dit wereldberoemde waterdorp, van de serene ochtenduren tot de bruisende middag en weer terug naar de rust van de avond.

De ochtend

Onze dag begon vroeg, nog voor de meeste toeristen wakker waren. We stapten in onze sloep, klaar voor een avontuur door de vele kanalen van Giethoorn. De ochtendnevel hing nog laag over het water, wat een bijna sprookjesachtige sfeer creëerde. Het enige geluid dat de stilte doorbrak, was het zachte geklots van het water tegen onze boot en het occasionele gekwaak van een eend.

Ons eerste doel was de lokale supermarkt, een unieke ervaring op zich. In plaats van met de auto, naderden we de winkel varend over de kanalen. Het was een verfrissende manier om boodschappen te doen, en het gaf ons meteen een gevoel van verbondenheid met het water dat zo’n centrale rol speelt in het dagelijks leven van Giethoorn. 

De middag

Na onze boodschappen keerden we terug naar ons verblijf om de inkopen op te bergen. Vervolgens besloten we het dorp te voet te verkennen. Het contrast met de rustige ochtend kon niet groter zijn. Naarmate de dag vorderde, vulden de smalle voetpaden zich met toeristen uit alle windstreken. De sfeer was levendig en bruisend, met een kakofonie van talen die door de lucht gonsde.

Maar het echte spektakel speelde zich af op het water. De kanalen, die ’s ochtends nog zo rustig waren, waren nu het toneel van een ware ‘waterfile’. Bootjes en sloepen vol enthousiaste bezoekers probeerden zich een weg te banen door de nauwe waterwegen. Het was tegelijkertijd fascinerend en licht chaotisch om te zien hoe iedereen zijn best deed om elkaar de ruimte te geven en botsingen te voorkomen.

De drukte op het water zorgde voor hilarische taferelen. Onervaren schippers worstelden met het manoeuvreren van hun boten, wat resulteerde in enkele lichte aanvaringen en veel gelach. Ondertussen probeerden lokale bewoners, met de rust van jaren ervaring, zich een weg te banen door de drukte om hun dagelijkse bezigheden voort te zetten.

Terwijl we langs de oevers wandelden, konden we niet anders dan onder de indruk zijn van de prachtige architectuur. De typische Giethoornse boerderijen met hun rieten daken en kleurrijke bloementuinen vormden een schilderachtig decor voor al deze activiteit. Het was een levendige herinnering aan hoe dit historische dorp zich heeft aangepast aan zijn rol als toeristische trekpleister, zonder zijn charme en karakter te verliezen.

Na een dag vol indrukken besloten we de avond af te sluiten zoals we waren begonnen: op het water. Zodra de zon begon te zakken, merkten we hoe de drukte geleidelijk afnam. De dagjesmensen vertrokken, en een serene rust daalde neer over Giethoorn.

De avond

We stapten opnieuw in onze sloep, dit keer om te genieten van de zonsondergang. Het contrast met de hectiek van de middag kon niet groter zijn. De kanalen, die enkele uren geleden nog vol waren met bootjes, lagen er nu verlaten bij. Het water was glad als een spiegel, perfect de warme kleuren van de ondergaande zon weerkaatsend.

Terwijl we rustig door de kanalen voeren, konden we de schoonheid van Giethoorn echt in ons opnemen. De avondzon wierp een gouden gloed over de huizen en tuinen, wat een magische sfeer creëerde. In de verte hoorden we de zachte roep van watervogels die zich klaarmaakten voor de nacht.

Deze dag in Giethoorn was er een van uitersten – van de rustige ochtend tot de bruisende middag en weer terug naar de serene avond. Het liet ons zien hoe dit unieke dorp zich aanpast aan het ritme van de dag en zijn bezoekers. Maar bovenal toonde het de blijvende schoonheid en charme van Giethoorn, een plaats waar de harmonie tussen mens en natuur nog altijd voelbaar is, zelfs te midden van de moderne toeristische drukte.

Klik op de links voor de foto impressie, de films en het fotoalbum van deze dag in Giethoorn, vol met contrasten.

Impressie

Films

Foto’s

Top
Mobiele versie afsluiten