Kopenhagen | Vrijstad Christiania

Dinsdag, 1 november 2022 | De eerste landmark van vandaag wordt een bezoek aan Vrijstad Christiania. De kleurrijke Vrijstad Christiania, kortweg Christiania genoemd, is een zelfverklaarde semi-onafhankelijke enclave in de Deense hoofdstad Kopenhagen.

Christiania bestaat uit twee delen die door een voetbrug (Dyssebroen) over het kanaal Stadsgraven met elkaar verbonden zijn. Het gebied is 7,7 hectare groot en het aantal bewoners wordt geschat op 850 à 1000. Dit zijn veelal krakers, hippies, anarchisten, kunstenaars en andere mensen die er moeite mee hebben zich te conformeren aan de maatschappij. 

Christiania werd gesticht in 1970, toen een groep hippies de verlaten militaire kazerne Bådsmandsstrædes Kazerne kraakteDe vrijstad is toegankelijk via verschillende toegangspoorten,  privé-auto’s zijn op het terrein niet toegestaan. De bekendste ‘straat’ in Christiania is “Pusher Street”, waar vrijelijk in softdrugs wordt gehandeld en waar je niet mag fotograferen. Harddrugs zijn er verboden.

De buurt kent een vorm van zelfbestuur. Vrijstad Christiania is een walhalla voor fotografen en mensen die eens een kijkje willen in een alternatieve samenleving. Wat dat betreft zegt de poort als je uit Christiana loopt met de tekst “You are now entering the EU” meer dan genoeg.

Een bezoek aan Christiania is je onderdompelen in een alternatieve en inspirerende gastvrije omgeving waar je als fotograaf overal – m.u.v. Pusher Street – mag fotograferen. Christiania is een absolute aanrader om te bezoeken.

Klik hier voor een foto impressie en hier voor de foto’s van mijn bezoek aan Vrijstad Christiania.

Foto impressie

Foto’s

Top

Geef een reactie