Blerick | Wandeling door natuurgebied Raaijweide

Woensdag, 25 mei 2022 | Deze publicatie gaat over de wandeling door het natuurgebeid Raaijweide in Blerick. De Raaijweide is een natuurgebied dat een onderdeel is van de Maascorridor. De wandeling vindt plaats onder begeleiding van twee gidsen van Stichting Limburgs Landschap. Mijn foto’s starten echter al eerder, nl. in het Wilhelminapark.

Venlo | Wilhelminapark

Venlo | Wilhelminapark

Ik loop via het Wilhelminapark langs de Maasboulevard naar natuurgebied Raaijweide en na de wandeling door de Raaijweide weer terug via de Stadshaven, de Lage Loswal en het Wilhelminapark. De naam Raaijweide is afkomstig van het woord raaien en dat betekent het uitzetten van (denkbeeldige) lijnen, of het peilen van een rivier. Een raai is een denkbeeldige of uitgezette lijn dwars op een rivier, waarlangs dieptepeilingen gedaan worden.

Blerick | Gedenkteken Romeinse oversteekplaats Raaijweide

Blerick | Gedenkteken Romeinse oversteekplaats Raaijweide

Een raaibord is een bord waarop de afstand tot het begin van het vaarwater voor boten en schepen staat aangegeven. Aangezien de Raaijweide bij Blerick de overgang bepaalt van de Maas naar bewoond gebied, worden om die reden in dit natuurgebied raaiborden staan geplaatst. Daarnaast heeft het groene gebied de uiterlijke kenmerken van een weide, dus is de samentrekking van raai (in het Venloos wordt het als Raaij gespeld) en weide snel gemaakt.

Blerick | Uiterste punt van de wandeling

Blerick | Uiterste punt van de wandeling

Het was heerlijk wandelweer jammer genoeg stond er wel een straffe wind zodat het maken van foto’s van planten knap lastig was. Voordeel van wandelen onder leiding van een gids is dat de inhoud van de schatkist van moeder natuur steeds meer geheimen prijs geeft.

Klik hier voor een impressie en hier voor de foto’s van de wandeling door natuurgebied Raaijweide.

Impressie

Foto’s

Top

Geef een reactie