Parijs | Het andere Parijs

Zaterdag, 27 mei 2017 | Hebben we de afgelopen twee dagen voornamelijk het centrum van Parijs bezocht met zijn historische gebouwen, vandaag gaan we een ander deel van deze prachtige stad bezoeken.

Parijs | Saint Sulpice

Parijs | Saint Sulpice

We brengen als eerste een bezoek aan de Jardin du Luxembourg en daarna aan de Saint Sulpice. We slenteren over de markt voor de Saint Sulpice en lopen daarna door naar het statige Montparnasse en bezoeken de begraafplaats waar diverse beroemdheden hebben hun laatste rustplaats gevonden zoals; Simone de Beauvoir (1908-1986), Frans schrijfster, filosofe en feministe, André Citroën (1878-1935), Frans industrieel en oprichter van het automerk Citroën, Alfred Dreyfus (1859-1935), Franse officier, Serge Gainsbourg (1928-1991), Frans dichter en zanger, Camille Saint-Saëns (1835-1921), Frans componist, Jean-Paul Sartre (1905-1980), Frans schrijver en filosoof, Ossip Zadkine (1890-1967), Frans beeldhouwer om er een aantal te noemen. 

Parijs | Ingang begraafplaats Montpanasse

Parijs | Ingang begraafplaats Montparnasse

Vanuit hier lopen we door naar het Panthéon waar veel belangrijke Franse publieke figuren rusten in de grote crypte zoals Jean-Jacques Rousseau, Mirabeau, Jean-Paul Marat, Jean Monnet, Victor Hugo, Émile Zola, Jean MoulinMarie Curie, Voltaire en anderen. Er is één Nederlander in het Panthéon begraven, namelijk Jan Willem de Winter uit Kampen.

Parijs | Panthéon

Parijs | Panthéon

Verder kun je er een kopie van de slinger van Foucault zien. In 1851 hing de Franse fysicus Léon Foucault (1819-1868) een gewicht aan een touw in de koepel op. De slinger leverde het bewijs dat de aarde om zijn as draait. Het Musée des arts et métiers in Parijs stelde sinds 1855 de originele slinger permanent tentoon. Deze Foucault-slinger werd getoond als deel van de collectie, en werd in 1995 tijdelijk verhuisd naar het Panthéon vanwege renovatie in het museum.

Parijs | Slinger van Foucault in het Panthéon

Parijs | Slinger van Foucault in het Panthéon

Voor de heropening in 2000 werd het origineel teruggegeven en hangt in het Panthéon een kopie. Hiermee is een einde gekomen aan ons korte bezoek aan het prachtige Parijs.

Parijs | Crypte van het Panthéon

Parijs | Crypte van het Panthéon

Klik hier voor een impressie van de foto’s en hier voor de foto’s die ik op de laatste dag van ons bezoek aan Parijs heb gemaakt.

Alle foto’s zijn gemaakt met een iPhone 7 Plus.

Impressie

Foto’s

Top

Geef een reactie