Parijs | Notre-Dame en omgeving

Donderdag 25 mei 2017 |  Hemelvaartsdag, de komende paar dagen brengen wij een kort bezoek aan Parijs. In deze publicatie zie foto’s van onze wandeling op de eerste dag van ons bezoek aan Parijs en kom je foto’s tegen van o.a.:

Klik hier voor een foto impressie en hier voor de foto’s van onze wandeling door het gebied rondom de Notre-Dame.

Impressie

Foto’s

AINT-GERMAINE-DES-PRES

Saint-Germain-des-Prés is een woonwijk in het zesde en zevende arrondissement van Parijs, aan de linkeroever van de Seine. Na de Tweede Wereldoorlog werd de woonwijk Saint-Germain-des-Prés een verzamelpunt van culturele evenementen en belevenissen. In de cafeetjes en brasserieën vertoefden de grote filosofen, artiesten en cineasten van destijds, zoals Jean-Paul Sartre, Simone de Beauvoir, Juliette Gréco, Jean-Luc Godard en François Truffaut. De laatste jaren heeft het culturele aspect moeten wijken voor de meer commercieel gerichte winkels, antiekzaken en boetieks. Beroemde modeontwerpers zoals Giorgio Armani, Christian Dior en Louis Vuitton hebben hier hun winkels.

ÉGLISE SAINT-GERMAINE-DES-PRES

Saint-Germain-des-Prés (Sint-Germanus-van-de-Weiden) is de oudste kerk in Parijs en is een zeldzaam voorbeeld van romaanse bouwkunst in Parijs. De huidige kerk is gebouwd in de 11e-12e eeuw. Eerdere kerken met deze naam werden vier keer verwoest door de Noormannen. De kerk werd telkens opnieuw opgebouwd naar de originele tekeningen. In al die jaren is er steeds een stukje bijgebouwd, zo ook het portaal dat uit 1607 dateert. In deze kerk zijn een aantal bekende mensen begraven, waaronder de Franse filosoof René Descartes (in het rechtergedeelte) en de Poolse koning Jan Casimir (in het linkergedeelte).

SEINE

De oevers van de Seine in Parijs staan sinds 1991 op de werelderfgoedlijst van UNESCO. De inschrijving omvat een groot gebied (365 ha) aan beide oevers in het centrum, met vele monumentale gebouwen en parken.

PLACE DE LA BASTILLE

De bekende Bastille gevangenis dat in 1789 is bestormd tijdens de Franse Revolutie stond hier vroeger. De volgende jaren is het compleet uiteen gehaald en er zijn tegenwoordig geen sporen van het bestaan van de gevangenis over. Bekende mensen die hier opgesloten waren zijn bv. Marquis de Sade of de mysterieuze Man met het IJzeren Masker.  Er vinden hier veel culturele en politieke demonstraties plaats. In het centrum van het plein staat er een zuil ter herdenking van de Franse Revolutie van 1830. De “colonne de juillet” draagt alle namen van de slachtoffers van de Revolutie in gouden letters.

PLACE DES VOSGES

Place des Vosges is het oudste plein van Parijs. Het plein ligt in Le Marais, een wijk in het 3e en 4e arrondissement. Het is ontworpen door Baptiste Cereau en was een van de eerste moderne grote pleinen in de West-Europese stedenbouw. Het plein, dat vroeger bekend was als Place Royale, werd tussen 1605 en 1612 onder Hendrik IV gebouwd. Het werd voltooid onder Lodewijk XIII en er werd een standbeeld van deze koning geplaatst. Het plein van 140 bij 140 meter wordt omringd door 39 gelijk uitziende huizen, ieder gebouwd van rode stenen. Veel van deze huizen hebben een eigen bijzondere geschiedenis. Aan de noordelijke en zuidelijke wand staan het grotere Pavillon du Roi en het Pavillon de la Reine.

LE MARAIS

De locatie waar er vroeger Parijse aristocratie leefde! De buurt staat bekend voor scheve middeleeuwse boulevards met een extensieve selectie aan winkels, bars, restaurants, hotels en boetieken. Het district was vroeger bewoond door de Joodse gemeenschap van Parijs en je kan er een Joodse synagoge en het Museum van Joodse Kunst en Geschiedenis terugvinden.

CENTRE GEORGES POMPIDOU

Dit binnenstebuiten gedraaid gebouw met pijpen van verschillende kleuren (waarvan elke kleur voor een type pijp staat) is een liefde/haat monument van moderne architectuur. Het is ontworpen door een internationaal team van architecten en heeft een belangrijke rol gespeeld in architectuur. Sinds het is afgewerkt in 1977 is het Centre Pompidou een iconische trekpleister geworden in Parijs. Aan de binnenkant vindt je het Nationaal Museum van Moderne Kunst (met werken van Pablo Picasso en Andy Warhol), de Bibliothèque Publique d’Information (Openbare Bibliotheek van Informatie), tijdelijke tentoonstellingen, winkels, restaurants, een bioscoop en een “Uitzicht van Parijs” observatiedek.

HOTEL DE VILLE

Dit gebouw in neo-renaissancestijl doet niet langer dienst als gemeentehuis, maar als administratief centrum. Door het jaar heen worden er verschillende evenementen en gratis tentoonstellingen georganiseerd die populair zijn bij buitenlandse toeristen. Hotel de Ville is historisch gezien een belangrijke plaats, aangezien de Franse Derde Republiek hier is aangekondigd en aangezien Charles de Gaulle hier op 25 augustus 1944 zijn beroemde speech heeft gehouden voor de bevrijding van Parijs.

NOTRE-DAME

De Notre-Dame van Parijs is waarschijnlijk een van de bekendste kerken ter wereld, en is een echt meesterwerk van Frans-Gotische architectuur. Het is de moeite waard om zowel de binnen- als de buitenkant te ontdekken, en in het reliekschrijn worden veel originele relikwieën bewaard. De hoogtepunten zijn ongetwijfeld de glas-in-loodramen en de voorstelling van het Laatste Oordeel op de westelijke gevel.

Op 15 april 2019 brak er in de avond tijdens restauratiewerkzaamheden een hevige brand uit, die zich vanuit het middenschip snel verspreidde. Het dak en de centrale torenspits (vieringtoren) stortten in. De rest van het gebouw, als ook een aantal belangrijke kunstschatten, kon nog worden gered.

Top

Geef een reactie