Site pictogram Jos Saris Media

Lissabon | Alfama de Ziel van Oud Lissabon

Vrijdag, 5 januari 2017 | Op de laatste dag van ons Lissabon-avontuur dompelen we onszelf onder in de oudste en misschien wel meest fascinerende wijk van de stad: Alfama. Deze wijk, die tegen de heuvel onder het imposante Kasteel van São Jorge ligt, is een levend bewijs van Lissabons rijke geschiedenis en veerkracht.

Een Reis Terug in de Tijd

Alfama, ooit de meest begeerde woonplaats in Lissabon, vertelt een verhaal van opkomst, verval en wedergeboorte. In vervlogen tijden was dit de plek waar de elite van de stad resideerde, aangetrokken door de strategische locatie en het prachtige uitzicht over de Taag. Echter, de angst voor aardbevingen leidde tot een geleidelijk verval van de wijk, waardoor het haar vroegere glorie verloor.

Ironisch genoeg was het juist Alfama die de catastrofale aardbeving van 1755, die grote delen van Lissabon verwoestte, grotendeels wist te doorstaan. Deze gebeurtenis, die als een keerpunt in de geschiedenis van de stad geldt, liet Alfama relatief ongeschonden, waardoor de middeleeuwse structuur en het karakter van de wijk bewaard bleven.

Een Labyrint van Geschiedenis en Cultuur

Onze wandeling door Alfama begint in de mist bij de oevers van de Taag, een passend begin voor een dag vol ontdekkingen in deze mysterieuze wijk. Van daaruit klimmen we omhoog, richting de Sé, de indrukwekkende kathedraal van Lissabon, die als een baken van geschiedenis over de wijk uitkijkt.

Naarmate we dieper de wijk in trekken, ontvouwt zich een doolhof van nauwe, kronkelige straatjes en steile trappen. Het is een fysieke uitdaging, maar elke klimpartij wordt beloond met adembenemende uitzichten en onverwachte ontdekkingen. Kleine pleintjes openen zich plotseling, omringd door kleurrijke huizen met tegeltableaus. Oude fonteinen murmelen zachtjes, terwijl de geur van versgebakken pastéis de neus prikkelt.

Een Levende Gemeenschap

Wat Alfama echt bijzonder maakt, is niet alleen de architectuur of de geschiedenis, maar de levendige gemeenschap die er woont. Oude dames hangen was op tussen de gebouwen, terwijl kinderen spelen op kleine pleintjes. Lokale bewoners zitten voor hun deuren, in geanimeerd gesprek met buren of voorbijgangers.

In tegenstelling tot sommige historische wijken die tot openluchtmusea zijn verworden, is Alfama een plek waar het verleden en het heden naadloos in elkaar overvloeien. Traditionele tascas (kleine eetgelegenheden) staan zij aan zij met hippe cafés, terwijl eeuwenoude ambachten worden beoefend naast moderne kunstgalerijen.

De Ziel van Fado

Als de avond valt, komt Alfama pas echt tot leven. De wijk staat bekend als de geboorteplaats van de fado, de melancholische muziek die de ziel van Portugal vertegenwoordigt. Uit kleine bars en restaurants klinken de klaaglijke klanken van fadozangers, hun stemmen vol emotie en levenservaring.

Het is in deze avonduren dat de ware magie van Alfama zich ontvouwt. Kaarslicht flikkert in kleine restaurants, de geur van gegrilde sardines vult de lucht, en de stemming wordt nostalgisch en romantisch. Het is niet moeilijk om je voor te stellen hoe het leven hier eeuwen geleden moet zijn geweest.

Een Fotogenieke Droom

Voor fotografieliefhebbers is Alfama een onuitputtelijke bron van inspiratie. Elke bocht in de weg, elke verweerde deur, elke met was behangen balkons vertelt een verhaal. De speling van licht en schaduw in de smalle straatjes, de contrasten tussen oud en nieuw, en de levendige kleuren van de huizen bieden eindeloze mogelijkheden voor prachtige beelden.

Van panoramische uitzichten over de rode daken en de rivier tot intieme portretten van lokale bewoners, Alfama is een plek waar elke foto een verhaal vertelt. De mist aan het begin van onze dag voegt een extra laag van mysterie toe aan onze beelden, de contouren van de stad zachtjes verhullend en onthullend.

Reflecties op een Onvergetelijke Ervaring

Terwijl we aan het einde van de dag uitrusten op een van de miradouros (uitkijkpunten) van Alfama, overzien we de wijk die we hebben verkend. De fysieke inspanning van het eindeloze trappen lopen wordt ruimschoots gecompenseerd door de rijkdom aan ervaringen en indrukken die we hebben opgedaan.

Alfama is meer dan een toeristische attractie; het is een levend, ademend stuk geschiedenis. Het is een plek waar elke steen een verhaal vertelt, waar tradities worden gekoesterd en waar de essentie van Lissabon bewaard is gebleven.

Als we afscheid nemen van Alfama en daarmee van Lissabon, nemen we niet alleen foto’s mee, maar ook de geuren, geluiden en emoties van deze unieke wijk. Het is een passend einde van onze reis, een laatste onderdompeling in de ziel van een stad die ons heeft betoverd en geïnspireerd.

Alfama laat ons achter met een verlangen om terug te keren, om nog dieper door te dringen in haar geheimen en om opnieuw de magie te ervaren van deze buitengewone plek waar verleden en heden samensmelten in een tijdloze dans.

Klik op de links voor de foto impressie en/of het fotoalbum van ons bezoek aan Alfama waar je de ziel van Lissabon kunt vinden.

Impressie

Foto’s

Top

Mobiele versie afsluiten