Site pictogram Jos Saris Media

Lissabon | Oudjaarsdag in de Portugese Hoofdstad

Zaterdag, 31 december 2016 | Lissabon, de prachtige hoofdstad van Portugal, is een stad die bruist van historie, cultuur en levendigheid. Onze reis begon op oudejaarsdag 2016, een perfect moment om deze betoverende stad te verkennen en het nieuwe jaar in stijl in te luiden.

Onze Uitvalsbasis

We kozen voor een strategisch gelegen hotel nabij de oude stierenvechtersarena in Campo Pequeno. Deze arena, nu getransformeerd tot een modern winkelcentrum, biedt een fascinerende mix van oud en nieuw – een thema dat we tijdens onze hele reis zouden tegenkomen. Met het metrostation op slechts vijf minuten lopen, hadden we de perfecte uitvalsbasis om de stad te ontdekken.

Vervoer in de Stad

Lissabon staat bekend om zijn uitstekende openbaar vervoer, en wij maakten daar dankbaar gebruik van. De metro en de iconische gele trams zouden onze trouwe metgezellen worden tijdens ons verblijf. Deze vervoermiddelen zijn niet alleen praktisch, maar vormen ook een essentieel onderdeel van de Lissabonse ervaring.

Onze Eerste Verkenningen

Parcque Eduardo VII

Onze eerste stop was bij het metrostation Marqués de Pombal, vlakbij het Parcque Eduardo VII. Dit prachtige park, genoemd naar de Britse koning Edward VII, biedt een adembenemend uitzicht over de stad en de Taag-rivier. Het is een oase van rust in het bruisende stadscentrum en een geliefde plek voor zowel locals als toeristen.

Praca do Commercio

Vervolgens bracht de metro ons naar het hart van de stad: Praça do Comércio. Dit imposante plein, ooit de locatie van het Koninklijk Paleis, ademt geschiedenis. De grootse gebouwen die het plein omringen getuigen van Lissabons rijke verleden als centrum van handel en macht.

Op deze oudejaarsdag bruiste het plein van de activiteit. Overal waren voorbereidingen gaande voor de nieuwjaarsviering die hier ’s avonds zou plaatsvinden. Met live muziek en een spectaculair vuurwerkshow in het vooruitzicht, konden we de opwinding bijna proeven.

Het is fascinerend om te bedenken dat dit plein, nu zo vol leven, ooit het toneel was van een van de meest dramatische gebeurtenissen in de geschiedenis van Lissabon. In 1755 werd de stad getroffen door een verwoestende aardbeving, gevolgd door een tsunami en brand. Het Koninklijk Paleis werd volledig verwoest, maar uit de as herrees een nog mooiere stad.

Sé Catedral

Onze volgende stop was de kathedraal van Lissabon (Sé de Lisboa of Igreja de Santa Maria Maior), een van de oudste en meest indrukwekkende bouwwerken van Lissabon. Deze kathedraal, gebouwd op de fundamenten van een voormalige moskee, is een prachtig voorbeeld van de gelaagde geschiedenis van de stad. We namen de tijd om de schatkamer te bezoeken en de fascinerende archeologische opgravingen te bekijken.

Elevador de Santa Justa

Na ons bezoek aan de Sé wilden we graag de beroemde Elevador de Santa Justa bezoeken. Deze lift, een meesterwerk van ijzeren kantwerk ontworpen door een leerling van Gustave Eiffel, verbindt de lage wijken van de stad met de hoger gelegen Bairro Alto. Helaas werden we geconfronteerd met een enorme wachtrij – een waardevolle les dat je in Lissabon vaak vroeg uit de veren moet om de populaire attracties te bezoeken zonder lang te wachten.

Lessen voor de Rest van ons Verblijf

Onze eerste dag in Lissabon leerde ons veel over het ritme van de stad. We ontdekten het belang van goede planning, vooral tijdens de drukke feestdagen. Tegelijkertijd leerden we de waarde van flexibiliteit – soms leidt een onverwachte wending tot de mooiste ervaringen.

Terwijl we ons voorbereiden op de nieuwjaarsviering op Praca do Commercio, kijken we uit naar de komende dagen. Lissabon heeft nog zoveel meer te bieden: van de smalle straatjes van Alfama tot de moderne architectuur van het Parque das Nações, van de heerlijke pastéis de nata tot de melancholische klanken van de fado.

Onze reis is pas net begonnen, maar Lissabon heeft ons hart al gestolen. We kunnen niet wachten om meer van deze prachtige stad te ontdekken en ons onder te dompelen in de rijke cultuur en geschiedenis die elke straat, elk plein en elk gebouw hier te bieden heeft.

Klik op de links voor de foto impressie en/of het fotoalbum van ons bezoek aan Lissabon op Oudjaarsdag 2016.

Impressie

Foto’s

Top

Mobiele versie afsluiten