Site pictogram Jos Saris Media

Lissabon | Een dag vol Ontdekking en Avontuur

Maandag, 2 januari 2017 | Lissabon, de betoverende hoofdstad van Portugal, is een stad die haar bezoekers blijft verrassen met haar rijke geschiedenis, indrukwekkende architectuur en charmante wijken. Op een frisse maandagochtend in januari begon ons avontuur in deze prachtige stad, een dag die ons zou meenemen langs iconische bezienswaardigheden en verborgen schatten.

De Santa Justa Lift: Reis naar een adembenemend Panorama

Onze dag begon vroeg, met een missie omhoog met de beroemde Santa Justa lift. Deze lift, een meesterwerk van ijzeren kantwerk dat de Baixa wijk verbindt met de hoger gelegen Bairro Alto, is niet alleen een praktisch vervoermiddel maar ook een architectonisch juweeltje.

Ondanks ons vroege vertrek, stonden we niet alleen in ons verlangen om Lissabon van bovenaf te bewonderen. Een rij enthousiaste toeristen was ons al voor, maar het half uur wachten bleek meer dan de moeite waard. Zodra we boven aankwamen, ontvouwde zich een adembenemend panorama van de stad. De rode daken, de glinsterende Taag rivier en de majestueuze bruggen vormden een schilderachtig tafereel dat voor altijd in ons geheugen gegrift zal blijven.

Onverwachte Ontdekkingen: Fascinerende Musea

Tot onze aangename verrassing ontdekten we dat de top van de Santa Justa lift meer te bieden had dan alleen een spectaculair uitzicht. Twee fascinerende musea, het Museum de la Guardia Republica en het Museu Arqueológico do Carmo (MAC), lagen zij aan zij, klaar om bezocht te worden.

Het Museum de la Guardia Republica bood een boeiende inkijk in de geschiedenis van de Portugese Republikeinse Garde, een verhaal van orde en bescherming dat hand in hand gaat met de ontwikkeling van het moderne Portugal. Aan de andere kant nam het Museu Arqueológico do Carmo (MAC) ons mee door de tijd, van de prehistorische bewoners van het Iberisch schiereiland tot de glorieuze dagen van de ontdekkingsreizen.

Deze onverwachte museumbezoeken voegden een extra dimensie toe aan onze dag, en verrijkten ons begrip van Lissabons complexe verleden.

Tram 28: Een Rit door de Geschiedenis

Toen de regen begon te vallen, grepen we de kans om een andere Lissabonse legende te ervaren: Tram 28. Deze historische tramlijn, bekend als de Hills Tramcar Tour, slingert zich een weg door de smalle, steile straatjes van de stad, en biedt een uniek perspectief op het dagelijks leven in Lissabon.

Onze rit voerde ons door Alfama, een van de meest authentieke wijken van de stad. Met zijn doolhof van nauwe steegjes, kleurrijke gevels en de geur van verse vis die uit de kleine restaurantjes zweefde, voelde het alsof we terug in de tijd reisden. De regen tikte zachtjes op de ramen van de tram, wat een bijna filmische sfeer creëerde terwijl we door de eeuwenoude straten gleden.

Alfama: Het Hart van Oud Lissabon

Alfama verdient speciale aandacht. Deze wijk, die de aardbeving van 1755 grotendeels overleefde, ademt geschiedenis. Elke hoek vertelt een verhaal, van de Moorse invloeden in de architectuur tot de melancholische klanken van Fado die uit de lokale bars opstijgen.

Tijdens onze rit door Alfama zagen we oude vrouwtjes die hun was ophingen tussen de gebouwen, kinderen die speelden op kleine pleintjes, en vissers die terugkeerden van een dag op zee. Het was een levend schilderij van het Lissabon van vroeger en nu, een perfecte mix van traditie en modern leven.

Conclusie: Een Dag om Nooit te Vergeten

Onze dag in Lissabon, begonnen bij de Santa Justa lift en eindigend in de kronkelende straatjes van Alfama, was er een van contrasten en verrassingen. Van de hoogten van de stad tot de intieme steegjes, van moderne musea tot eeuwenoude tradities, Lissabon onthulde zich als een stad van oneindige lagen en verhalen.

Terwijl de regen zachtjes neerdaalde op de geplaveide straten, beseften we dat we slechts aan het oppervlak hadden gekrast van wat deze magische stad te bieden heeft. Met nog vele dagen voor de boeg, konden we niet wachten om meer van Lissabons geheimen te ontdekken, één betoverende wijk per keer.

Klik op de links voor de foto impressie en/of het fotoalbum van deze dag met volop ontdekking en avontuur in een regenachtig Lissabon.

Impressie

Foto’s

Top

Mobiele versie afsluiten