Site pictogram Jos Saris Media

Lissabon | Betoverend Nieuwjaar in Zeven Heuvels

Vrijdag, 30 december 2016 | Terwijl de meeste mensen zich voorbereiden op een traditionele oudejaarsviering thuis, kozen wij dit jaar voor een bijzonder avontuur: Oud en Nieuw in het prachtige Lissabon. De hoofdstad van Portugal staat bekend om zijn rijke geschiedenis, adembenemende architectuur en levendige cultuur. Met een mengeling van opwinding en nieuwsgierigheid arriveerden we op vrijdag 30 december 2016 in deze betoverende stad.

Eerste Indrukken

Na een vlotte check-in in ons hotel, gelegen net buiten het bruisende stadscentrum, konden we niet wachten om Lissabon te verkennen. Gelukkig stopt er een Hop-on Hop-off bus pal voor ons hotel, de perfecte manier om een eerste indruk van de stad te krijgen. Deze bussen bieden niet alleen een comfortabele rit, maar ook interessante informatie over de bezienswaardigheden die we passeren.

Al snel werd duidelijk dat Lissabon een uitgestrekte stad is. De bus slingerde zich door smalle straatjes en brede lanen, waarbij we werden getrakteerd op een scala aan indrukwekkende gebouwen, kleurrijke façades en adembenemende vergezichten. Het viel ons op dat de stad is gebouwd op zeven heuvels, wat niet alleen zorgt voor prachtige uitzichten, maar ook belooft dat onze kuiten de komende dagen flink aan het werk gezet zullen worden!

Ontdekking van Belém

Onze eerste stop was Belém, een historisch stadsdeel in het westen van Lissabon. Hier voel je de geschiedenis letterlijk onder je voeten. We stapten uit bij de iconische Toren van Belém, een 16e-eeuws fort dat majestueus uitkijkt over de Taag-rivier. Dit UNESCO Werelderfgoed is een prachtig voorbeeld van de Manuelijnse architectuur, een stijl die uniek is voor Portugal.

Niet ver van de toren vonden we het indrukwekkende Mosteiro dos Jerónimos, een klooster dat eveneens tot het Werelderfgoed behoort. De intricate details van het gebouw lieten ons met open mond staan. We namen ons voor om later in de week terug te keren voor een uitgebreider bezoek.

Natuurlijk konden we Belém niet verlaten zonder de beroemde ‘Pastéis de Belém’ te proeven. Deze knapperige gebakjes gevuld met romige custard zijn een delicatesse die je niet mag missen als je in Lissabon bent. De lange rij voor de bakkerij was het wachten meer dan waard!

Terug naar het Centrum

Na onze verkenning van Belém bracht de bus ons terug naar het hart van Lissabon. We stapten uit op het levendige Praça do Comércio, een groot plein omringd door gele gebouwen en met uitzicht op de rivier. Het was fascinerend om te zien hoe de stad zich voorbereidde op de naderende oudejaarsviering. Overal zagen we feestelijke decoraties en er hing een opgewonden sfeer in de lucht.

We dwaalden door de smalle straatjes van de Baixa, het centrale district van Lissabon. De elegante gebouwen, gezellige cafés en traditionele winkeltjes gaven ons het gevoel dat we terug in de tijd waren gestapt. We noteerden mentaal verschillende plekken die we later uitgebreider wilden verkennen.

Terug naar het Hotel

Aan het einde van de dag, moe maar voldaan, namen we de metro terug naar ons hotel. Het efficiënte metrosysteem van Lissabon maakte de reis comfortabel en snel. Terwijl we terugreisden, reflecteerden we op onze eerste dag in deze fascinerende stad.

Vooruitblik

Deze eerste dag in Lissabon heeft ons hongerig gemaakt naar meer. We hebben slechts een fractie gezien van wat deze stad te bieden heeft, maar het heeft ons al betoverd. De komende dagen staan in het teken van het verder ontdekken van de vele bezienswaardigheden die we vandaag gepasseerd zijn.

We kijken uit naar het verkennen van de steile straatjes van Alfama, het oudste district van Lissabon, het bezoeken van het São Jorge kasteel dat hoog boven de stad uittorent, en het ervaren van de bruisende nachtcultuur in de Bairro Alto.

Maar bovenal verheugen we ons op de oudejaarsviering in deze prachtige stad. We zijn benieuwd hoe de Portugezen het nieuwe jaar inluiden en kunnen niet wachten om deel uit te maken van de festiviteiten.

Lissabon heeft ons nu al verrast met zijn schoonheid, geschiedenis en gastvrijheid. We zijn ervan overtuigd dat de komende dagen nog veel meer verrassingen in petto hebben. Eén ding is zeker: dit wordt een Oud en Nieuw om nooit te vergeten!

Klik op de links voor de foto impressie en/of het fotoalbum van onze kennismaking met de stad die op zeven heuvels is gebouwd.

Impressie

Foto’s

Top

Mobiele versie afsluiten