Site pictogram Jos Saris Media

Portugal | Kleurrijke ontdekkingstocht Costa Nova en Amarante

Dinsdag, 4 september 2012 | Op de voorlaatste dag van mijn vakantie in Portugal besloot ik een avontuurlijke route te nemen van Figueira da Foz naar Porto. Deze reisdag zou me langs enkele van de meest pittoreske locaties van het land voeren, waaronder het charmante vissersdorpje Costa Nova en het historische stadje Amarante. Wat begon als een simpele terugreis naar de luchthaven, ontpopte zich tot een onvergetelijke ontdekkingstocht door het Portugese landschap.

Vertrek uit Figueira da Foz

Mijn dag begon vroeg in Figueira da Foz, een badplaats aan de Atlantische kust. Op aanraden van een lokale strandpaviljoeneigenaar had ik besloten om niet de snelste route naar Porto te nemen, maar in plaats daarvan de kronkelende wegen door de binnenlanden te verkennen. Voordat ik vertrok, maakte ik nog een laatste stop op de berg die de stad overziet. Hier werd ik getrakteerd op een adembenemend uitzicht over de oceaan, waarbij de laatste rookpluimen van recente bosbranden een mysterieuze sluier over het landschap legden.

Een avontuurlijke rit

Met mijn TomTom ingesteld op ‘alleen kronkelwegen’, begon ik aan wat een ware uitdaging zou blijken. De route leidde me over hobbelige paden en door dichte bossen, op wegen die meer geschikt leken voor een Dakar Rally dan voor een gewone toerist. Ondanks de uitdagende rit, was elke bocht een nieuwe ontdekking en elke heuvel een kans op een spectaculair uitzicht.

Costa Nova: Een kleurrijk vissersdorp

Na een rit die mijn rijvaardigheden op de proef stelde, arriveerde ik in Costa Nova, een dorp dat onmiddellijk mijn aandacht trok met zijn unieke architectuur. Het oude centrum van Costa Nova is een lust voor het oog, met huizen bekleed met verticale houten planken in afwisselende kleuren. Dit kleurrijke patroon, ooit bedoeld als baken voor vissers op zee, geeft het dorp een onmiskenbare charme.

Terwijl ik door de smalle straatjes wandelde, viel me op hoe zelfs de nieuwere gebouwen dit verticale motief hebben overgenomen, zij het met tegels in plaats van geschilderd hout. Hoewel indrukwekkend, missen deze moderne interpretaties toch de authentieke uitstraling van de oorspronkelijke huizen. Het vissersleven dat ooit het hart van Costa Nova vormde, lijkt grotendeels plaats te hebben gemaakt voor toeristische activiteiten, maar de geest van het oude dorp leeft voort in zijn kleurrijke façades.

Onderweg naar Amarante

Met Costa Nova in mijn achteruitkijkspiegel, zette ik koers naar Amarante, een stad die zich bevindt aan de rand van de beroemde portregio. Hoewel de tijd te kort was om dieper het wijngebied in te trekken, bleek Amarante een onverwachte verrassing.

Amarante: Een verborgen parel

Bij aankomst in Amarante leek het aanvankelijk een doorsnee Portugees stadje. Echter, naarmate ik dichter bij de Rio Tâmeca kwam, ontvouwde zich een schoonheid die me versteld deed staan. De rivier, met zijn iconische brug en de omringende historische gebouwen, transformeerde Amarante in een schilderachtig tafereel.

Ondanks mijn beperkte tijd in Amarante, maakte de stad een onuitwisbare indruk. De combinatie van natuurlijke schoonheid en historische architectuur creëerde een atmosfeer die me direct betoverde. Het was een passend einde van een dag vol verrassingen en ontdekkingen.

Reflecties op een bijzondere reis

Terwijl ik mijn weg vervolgde naar Porto, waar de volgende dag mijn vlucht terug naar huis me wachtte, overviel me een gevoel van dankbaarheid. Deze laatste dag in Portugal had me laten zien hoe rijk en divers het land is, zelfs buiten de gebaande paden. Van de kleurrijke huizen van Costa Nova tot de serene schoonheid van Amarante, elke stop op mijn reis had zijn eigen unieke karakter en verhaal.

Deze dag herinnerde me eraan waarom reizen zo verrijkend kan zijn. Het gaat niet alleen om de bestemmingen die je bereikt, maar ook om de onverwachte ontdekkingen die je onderweg doet. Portugal had me verrast met zijn vriendelijke mensen, gevarieerde landschappen en rijke cultuur, en deze laatste dag vormde een perfecte afsluiting van een onvergetelijke vakantie.

Terwijl ik me voorbereidde op mijn terugkeer naar huis, wist ik dat de herinneringen aan deze kleurrijke en avontuurlijke dag nog lang zouden blijven nazinderen. Portugal had mijn hart gestolen, en ik was vastbesloten om ooit terug te keren om meer van dit prachtige land te ontdekken.

Klik op de links voor de foto impressie en/of het fotoalbum van mijn kleurrijke ontdekkingstocht Costa Nova en Amarante.

Impressie

Foto’s

Top

Mobiele versie afsluiten