Site pictogram Jos Saris Media

Porto | Betoverende Start van een Portugese Zomervakantie

Zondag, 26 augustus 2012 | Vandaag start in Porto mijn zomervakantie in Portugal. Dit prachtige land, met zijn rijke cultuur en adembenemende landschappen, is de perfecte bestemming voor een zomeravontuur. Mijn reis start in de bruisende stad Porto, gevolgd door een verkenning van het zuidelijke en oostelijke deel van Portugal vanuit de kustplaats Figueira da Voz. Maar eerst, Porto!

Aankomst in Porto

De reis begint op Eindhoven Airport, waar ik aan boord stap van een Ryanair-vlucht naar Porto. De vlucht verloopt soepel en na een korte vlucht kom ik aan in Portugal, waar het tijdsverschil van een uur met Nederland betekent dat mijn eerste vakantiedag een uur langer duurt. Na aankomst neem ik een taxi naar mijn hotel in het hart van Porto. Het weer is hier veel aangenamer dan in Nederland, waar het bij mijn vertrek pijpenstelen regende. In Porto word ik verwelkomd door een stralend zonnetje, wat meteen voor een vakantiegevoel zorgt.

Verkenning van Porto

Porto, de op een na grootste stad van Portugal na Lissabon, is wereldwijd beroemd om zijn portwijnen. Om een goede indruk van deze prachtige stad te krijgen, besluit ik een tweedaags abonnement op een hop-on hop-off bus te nemen. Deze busroute biedt een uitstekend overzicht van de stad, inclusief toegang tot een van de beroemde porthuizen en een rondvaart langs de vijf bruggen over de rivier de Douro.

De tocht begint in het centrum van Porto en voert langs de kust naar de Atlantische Oceaan. Daarna rijdt de bus langs de Douro-rivier en keert terug naar het centrum via de schilderachtige wijk Ribeira, een UNESCO-werelderfgoedlocatie. De bus steekt vervolgens de iconische Dom Luís I-brug over en rijdt langs het hoger gelegen stadsdeel Vila Nova de Gaia, waar de meeste porthuizen van Porto gevestigd zijn. Vanaf hier heb je een prachtig uitzicht over de stad en de rivier. De route eindigt weer in het centrum, en één ding is zeker: Porto smaakt naar meer, in zowel letterlijke als figuurlijke zin.

Een Wandeling Langs de Douro

Na een bijna volledige ronde met de bus besluit ik te voet verder te gaan en de oevers van de Douro te verkennen. Ik loop door een van de vele smalle, karakteristieke straatjes naar het indrukwekkende São Bento-station, beroemd om zijn prachtige azulejo-tegels die scènes uit de Portugese geschiedenis afbeelden. Vanaf daar wandel ik naar beneden – in Porto is het constant heuvel op en af – richting de rivier. Bij de kade zoek ik een gezellig terras op om te genieten van het heerlijke weer, de indrukwekkende omgeving en de levendige sfeer.

Langs de kade liggen verschillende rabelo’s, traditionele houten schepen die vroeger werden gebruikt voor het vervoer van portwijn. Op deze mooie zondagmiddag is het er gezellig druk met zowel toeristen als locals die genieten van de zon en de ontspannen sfeer aan het water. De Douro-rivier vormt het kloppend hart van Porto en biedt een prachtig decor voor een ontspannen middag.

Terug naar het Hotel

Voordat ik het doorheb, is de dag voorbijgevlogen en begint de avond te vallen. Het wordt langzaam donker en ik besluit terug te keren naar mijn hotel. Mijn verblijf ligt midden in het oude, historische deel van Porto, wat het de perfecte uitvalsbasis maakt voor de komende dagen. Met zijn smalle straatjes, traditionele gebouwen en levendige pleinen voelt het alsof ik terug in de tijd stap, terwijl ik me tegelijkertijd omarmd voel door de warme sfeer van de stad.

Porto heeft mijn hart gestolen en deze eerste dag heeft me laten zien dat er nog veel meer te ontdekken valt. Of het nu gaat om de rijke cultuur, de prachtige architectuur, of de heerlijke lokale gerechten en wijnen, Porto heeft voor ieder wat wils. Terwijl ik terugloop naar mijn hotel, kijk ik al uit naar de komende dagen waarin ik nog dieper zal duiken in alles wat deze betoverende stad te bieden heeft. Portugal heeft zichzelf op de eerste dag al bewezen als een geweldige vakantiebestemming, en dit is nog maar het begin!

Klik op de links voor de foto impressie en/of het fotoalbum van de eerste dag van mijn bezoek aan Porto.

Impressie

Foto’s

Top
Mobiele versie afsluiten