Site pictogram Jos Saris Media

Coimbra | Historische parel overschaduwd door bosbranden

Zondag, 2 september 2012 | Op ongeveer 50 km van ons vakantieverblijf in Figueira da Foz ligt Coimbra, een stad van historisch belang voor Portugal. Deze stad was ooit tijdelijk de hoofdstad van het land en herbergt de oudste universiteit van Portugal.

Coimbra, zoals veel belangrijke steden, is gebouwd op een heuvel. Dit betekent dat het een constante klim en daling is om door de stad te wandelen. De hoofdwinkelstraat is modern en zou overal kunnen liggen, maar bij nadere inspectie zijn er bijzondere gebouwen te ontdekken, zoals het oudste gietijzeren gebouw van Portugal, dat begin 20e eeuw volgens industriële architectuurprincipes is gebouwd.

Via een van de oudste stadspoorten krijg je toegang tot het oude stadsdeel en begin ik mijn klim – langs de Fado huizen – naar de top van de heuvel, waar het hoofdgebouw van de universiteit zich bevindt. Onderweg bezoek ik de Sé Velha, de oudste Romaanse kathedraal van Portugal. Hoewel de buitenkant sober oogt, is het interieur rijk versierd met beeldhouwwerk.

De laatste meters naar de top van de heuvel zijn uitdagend, vooral bij temperaturen die inmiddels ver boven de 30 graden liggen. Eenmaal boven kom je in een geheel andere wereld terecht. De Universiteit van Coimbra en de omliggende gebouwen vormen een unieke architectonische enclave die losstaat van het oude Coimbra.

Na mijn bezoek aan de oudste faculteit loop ik naar de Sé Nova-kathedraal. Ook hier biedt het interieur weer een prachtig voorbeeld van vakmanschap uit vervlogen tijden, terwijl de buitenkant weinig onthult over wat je binnen kunt verwachten.

Tegenover de Sé Nova ligt het Museu Nacional Machado de Castro, een verrassend gebouw. Aanvankelijk lijkt het niet bijzonder spectaculair, maar eenmaal binnen ontdek je een strak en modern ontwerp met adembenemende eenvoud. Het binnenplein biedt een panoramaterras met een prachtig uitzicht over de stad.

Vervolgens daal ik weer af op zoek naar de volgende kloosterkerk, Santa Cruz. Hier liggen de eerste twee koningen van Portugal begraven. Deze kathedraal is een toonbeeld van Manuelstijlarchitectuur en binnen zijn er indrukwekkende azulejos tableaus te zien, evenals een prachtig plafond met ribgewelven en een schitterend orgel.

Bosbranden

Na deze rijke ervaring keer ik terug naar het hotel. De terugreis wordt echter overschaduwd door rook die afkomstig is van twee grote bosbranden die vandaag zijn uitgebroken op ongeveer 15 km van het hotel. Hoewel ik beelden van bosbranden ken vanuit de tv, had ik nog nooit eerder een brand in werkelijkheid gezien. De impact van zo’n bosbrand is enorm; ongelooflijk wat rook kan veroorzaken. De zonsondergang krijgt een surrealistisch karakter door deze rook.

Klik op de links voor de foto impressie en/of het fotoalbum van mijn bezoek aan Coimbra en de bosbranden.

Impressie

Foto’s

Top

Mobiele versie afsluiten