Kerkrade | Cranenweyer, het enige stuwmeer in Nederland

Zaterdag 23 januari 2010 | De laatste foto’s in mijn fotoblog zijn nog uit het jaar 2009. Tijd om nieuwe foto’s aan mijn fotoblog toe te voegen. Zoals ik al eens eerder in mijn fotoblog gememoreerd heb is het vreemd dat je soms van de omgeving waar je opgegroeid bent feitelijk geen foto’s hebt. Zo ook van het gebied dat vandaag centraal staat in mijn foto reportage van het stuwmeer Cranenweyer dat ingeklemd ligt tussen Eygelshoven en Kerkrade als onderdeel van Park Gravenrode.

Ik kan mij het gebied nog herinneren zoals het vroeger was. Een slingerende weg tussen de wijk Hopel en Terwinselen. De oude boerderij van de familie Jaminon die in het dal lag en daarom heen heuvels en weilanden. Verder alleen moeras en een gitzwarte beek. Ik heb hier een heerlijke kindertijd beleefd sleeënd vanaf de heuvels en spelend op de oude toen al vervallen boerderij. Als kind kon je via dit gebied naar het buitenzwembad Erenstein lopen. Het was de tijd dat je voor een gulden met de trein vanuit de Hopel naar Chevremont toe kon (en terug) – om daarna naar het zwembad te lopen – de entree van het zwembad kon betalen….en dan kon je ook nog eens een schuimblok kopen. Lang geleden dus……

Midden jaren 60 is het gebied helemaal op de schop genomen. Niets herinnert nog aan het zoals het toen was. De oude slingerweg is vervangen door een nieuwe weg (Dentgenbacherweg) en een van de toenmalige heuvels is helemaal verdwenen.

Er is nu een breed dal ontstaan waarin met het stuwmeer Cranenweyer aangelegd. Dit stuwmeer is overigens het enige stuwmeer dat Nederland rijk is. Van de oude boerderij van de familie Jaminon – Boerenanstel – is niets meer te zien. Ze heeft ongeveer op de plek gelegen waar nu de stuw in het stuwmeer staat.

Tot nu toe hebben wij een winter gehad met behoorlijk wat sneeuw en ijs. Dit kun je heel goed terug zien in de foto’s. Grote delen van het stuwmeer zijn nog met ijs bedekt. Op sommige momenten brak de zon door en levert dit surrealistische plaatjes op.

De wandeling voerde mij rond het stuwmeer vanaf de bezoekers parkeerplaats aan het begin van het stuwmeer komende vanuit de Hopel. De wandeling gaat met de wijzers van klok mee, eerst via de voet van het Miljoenenlijntje naar het ‘Kaffebergerbos’ en vervolgens naar Kasteel Erenstein. Om via de noordzijde van het stuwmeer, langs de afvalwaterzuiveringsinstallatie weer te eindigen bij de parkeerplaats.

Klik hier voor de foto’s van wandeling langs Stuwmeer Craneweyer in Kerkrade.

Foto’s

Top

Geef een reactie