Maandag, 3 maart 2025 | Nieheim is een schilderachtig stadje gelegen in de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen. De historische binnenstad kenmerkt zich door prachtige vakwerkhuizen en de imposante Sint-Nicolaaskerk. Bijzonder is het unieke Zak Museum, een bijzondere verzameling die de lokale ambachtsgeschiedenis belicht. Het stadje is omringd door het prachtige Teutoburgerwoud.
Carnaval
De carnavalsklokken hebben geluid, de confetti dwarrelt nog na op de straten, en de vrolijke melodieën van de optocht klinken na in onze oren. Nu de Rosenmontagsoptocht ten einde is gekomen, begeven we ons op een verkenningstocht door het pittoreske Nieheim, een stadje dat zich vandaag heeft gehuld in de kleuren en de geest van carnaval.
Onze wandeling begint bij het hotel, waar we na een 3 uur durende autoreis ingecheckt hebben. Onze eerste bestemming is het sportpark met het gemeenschapshuis. Al van verre horen we de muziek en het gelach. Het gebouw, normaal gesproken het hart van de lokale sportactiviteiten, is vandaag getransformeerd tot het epicentrum van de carnavalsvreugde.
Historisch centrum
We wandelen verder, laten de feestende menigte achter ons en komen aan bij de St. Nikolaus kerk. In tegenstelling tot de levendigheid van het gemeenschapshuis, heerst hier een serene rust. De kerk, statig en imponerend, lijkt te waken over de stad en haar bewoners. We lopen achter de kerk langs de historische binnenstad in, waar de stenen eeuwenlange verhalen vertellen.
De straten zijn smal en schilderachtig, omzoomd door vakwerkhuizen die schijnbaar moeiteloos de balans vinden tussen het verleden en het heden. Hier en daar zijn de huizen versierd met carnavalskleuren, een vrolijke knipoog naar de tradities die hier zo levendig worden gevierd.
Zak museum
We komen aan bij het Zak Museum, een uniek stukje Nieheim dat zijn naam dankt aan de verzameling zakken die er tentoongesteld worden. Het museum, hoewel klein, is een schatkamer van verhalen en ambachten, een levendig bewijs van hoe het alledaagse bijzonder kan worden wanneer het met aandacht en liefde wordt bekeken.
Joods kerkhof
Onze wandeling brengt ons vervolgens naar het Joodse Kerkhof. Hier vertraagt ons tempo, en onze stemming wordt bedachtzamer. De graven, sommige eeuwenoud, spreken van een gemeenschap die ooit bloeiend was in Nieheim. Het is een plek van herinnering en reflectie, een stille getuige van de rijke, maar soms ook pijnlijke geschiedenis van de stad.
Sankt Nikolaus monument
Via het sportpark, waar nu de activiteiten wat rustiger zijn geworden, bereiken we het Sankt Niklaus monument. Het standbeeld, eerbetoon aan de patroonheilige van de stad, staat daar als een symbool van bescherming en zegen. We staan er even bij stil, overdenken de dag die bijna voorbij is, de tradities die we hebben mogen ervaren, de gemeenschap die we hebben mogen ontmoeten.
Terug naar het hotel
De zon begint langzaam te zakken, en werpt een gouden gloed over de stad. Het is tijd om terug te keren naar ons hotel. Terug in ons hotel, moe maar voldaan, beseffen we dat we niet alleen een wandeling door Nieheim hebben gemaakt, maar ook door haar ziel.
Klik op de links voor de foto impressie, de film en het fotoalbum van onze wandeling voor Nieheim.