Site pictogram Jos Saris Media

Giethoorn | Fietstocht door waterrijk Noordwest-Overijssel

Zondag, 4 augustus 2024 | We hebben een schilderachtige fietstocht gemaakt door het waterrijke gebied van Noordwest-Overijssel. De route van ongeveer 50 kilometer voerde langs pittoreske dorpjes en over prachtige fietspaden, met als start- en eindpunt het bekende Giethoorn.

Vertrek vanuit Giethoorn

De tocht begon in Giethoorn, een dorp dat bekendstaat om zijn vele bruggetjes en grachten. Hoewel Giethoorn vaak overspoeld wordt door toeristen, bood deze zondagochtend een relatief rustig vertrekpunt. De lucht zag er dreigend uit, maar ondanks de donkere wolken bleef het gedurende de hele tocht droog.

Rondje Bovenwijde

Vanuit Giethoorn leidde de route eerst rond het Bovenwijde meer. Dit meer, dat deel uitmaakt van het Nationaal Park Weerribben-Wieden, bood prachtige vergezichten over het water. Watervogels waren in groten getale aanwezig, en hier en daar kon men een zeilboot of kano op het meer zien.

Wanneperveen en Blauwe Hand

Na het rondje om het Bovenwijde ging de tocht verder richting Wanneperveen. Dit kleine dorp, gelegen aan de rand van De Wieden, vormde een mooie overgang naar het volgende deel van de route. Via rustige wegen en fietspaden bereikte men vervolgens Blauwe Hand, een gehucht dat zijn naam dankt aan een voormalige herberg met een blauw uithangbord in de vorm van een hand.

Belt-Schutsloot en het prachtige fietspad

Een van de hoogtepunten van de tocht was ongetwijfeld het traject naar en door Belt-Schutsloot. Het dorp, dat grotendeels uit lintbebouwing bestaat, werd bereikt via een bijzonder mooi fietspad. Dit pad slingerde door het waterrijke landschap en bood fietsers de gelegenheid om de unieke flora en fauna van het gebied van dichtbij te bewonderen.

Sint-Jansklooster

Vanuit Belt-Schutsloot vervolgde de route zich richting Sint-Jansklooster. Dit dorp, vernoemd naar een voormalig klooster uit de 15e eeuw, ligt op een verhoging in het landschap. Hierdoor konden fietsers even op adem komen en genieten van een weids uitzicht over de omgeving.

Jonen en het fietsveer

Het laatste deel van de tocht voerde naar Jonen, een buurtschap aan het Vollenhovermeer. Hier wachtte een bijzondere ervaring: de oversteek met het fietsveer. Dit veer, dat fietsers en voetgangers over het water brengt, vormde een aangename afwisseling op het fietsen en bood tegelijkertijd een mooi perspectief op het omringende landschap.

Terug naar Giethoorn

Na de oversteek met het veer was het nog een kort stuk terug naar het startpunt in Giethoorn. De cirkel was rond, en we konden terugkijken op een gevarieerde tocht door een van Nederlands mooiste waterrijke gebieden.

Weersomstandigheden en landschap

Gedurende de hele tocht bleef de lucht dreigend, met donkere wolken die constant de suggestie wekten dat er elk moment regen kon vallen. Toch bleef het wonderbaarlijk genoeg de hele dag droog. Deze weersomstandigheden zorgden voor een bijzondere sfeer en dramatische luchten, die het toch al indrukwekkende landschap nog meer karakter gaven.

Het contrast tussen de dreigende lucht en het waterrijke landschap creëerde interessante lichteffecten. De donkere wolken boven de uitgestrekte meren, rietkragen en weilanden leverden prachtige fotomomenten op.

Conclusie

Deze fietstocht van ongeveer 50 kilometer bood een uitstekende manier om de diverse landschappen van Noordwest-Overijssel te verkennen. Van de bekende grachten van Giethoorn tot de rustige fietspaden door natuurgebieden, en van pittoreske dorpjes tot weidse vergezichten over meren – de route had voor elk wat wils.

De combinatie van natuur, cultuur en de unieke ervaring van het fietsveer maakte deze tocht tot een veelzijdige onderneming. Ondanks de dreigende lucht, die de hele dag voor een spannende atmosfeer zorgde, bleef het droog. Dit stelde fietsers in staat om ongestoord te genieten van al het moois dat deze regio te bieden heeft.

Voor wie op zoek is naar een afwisselende fietstocht door een karakteristiek Nederlands landschap, biedt deze route door Noordwest-Overijssel een uitstekende keuze. Het biedt een perfecte mix van natuurschoon, cultureel erfgoed en de onmiskenbare charme van het Nederlandse waterlandschap.

Klik op de links voor de foto impressie, de film, het fotoalbum en de (Komoot) route informatie van onze fietstocht door waterrijk Noordwest-Overijssel.

Impressie

Film

Foto’s

Route informatie

Top
Mobiele versie afsluiten