Blerick | Fort Sint-Michiel

Zondag, 26 januari 2020 | Na een week met tamelijk grijs weer schijnt vanochtend de zon. Een mooie gelegenheid om mijn DJI Mavic Mini opnieuw “uit te laten”. De keuze valt op het voormalige Kazerneterrein in het Kazernekwartier te Blerick. 

Het Kazernekwartier kan bogen op een historie van 23 eeuwen. De plek ligt, strategisch gekozen, in een bocht op de westoever van de Maas. Het is dan ook niet vreemd dat deze locatie een rijke militair-historische geschiedenis kent.

Er was een Romeinse nederzetting waarvan wordt aangenomen dat dit Blariacum was. Vanuit dit hoger gelegen terras in het Noord-Limburgse Maasdal kon de hele omgeving worden gecontroleerd. 

DCIM100MEDIADJI_0043.JPG

In de Tachtigjarige Oorlog veroverde Frederik Hendrik, de Stedendwinger, Venlo op de Spanjaarden. Vijf jaar later veroverden de Spanjaarden de stad terug en begonnen met de bouw van Fort Sint-Michiel. De bouw begon op 29 september 1641, de naamdag van de engel Michaël. 

Op de plek van Fort Sint-Michiel werd tussen 1910 en 1913 de Fredrik Hendrikkazerne ten behoeve van de Koninklijke Landmacht gebouwd. Van 1950 tot 1964 waren hier de Limburgse Jagers gehuisvest. In 2002 vertrok de laatste militair uit de gemeente.

Klik hier voor de film en hier voor de foto’s van de dronevlucht boven Fort Sint-Michiel in Blerick.

Film

Foto’s

Top

Geef een reactie