Maandag, 4 maart 2019 | De zon breekt door als wij opstaan, maar helaas is dat van korte duur. Spoedig betrekt de hemel weer met donkere wolken en staat er een behoorlijk straffe wind. Voordat we aan onze wandeling door Antwerpen beginnen, maak ik gebruik van het feit dat de zon zich even laat zien om het Centraal Station te fotograferen. Voor vandaag staat het noordelijke deel van Antwerpen op ons programma, met onder andere het Havenhuis en het Felixpakhuis. Het is bijna een gewoonte geworden om onze wandeling te beginnen met een kop koffie in de Stadsfeestzaal.
Sint-Carolus Borromeuskerk
Het eerste doel voor vandaag is de Sint-Carolus Borromeuskerk, gelegen aan de rand van het oude centrum. Deze kerk is een typisch product van de contrareformatie, waarin de katholieke Kerk probeerde met pracht en praal het volk weer aan zich te binden. De jezuïeten speelden hierbij een leidende rol. De voorgevel is geïnspireerd op die van de Gesù-kerk in Rome, de moederkerk van de jezuïeten, en is acht meter hoger dan de kerk zelf. We vervolgen onze wandeling naar de Grote Markt, met zijn stadhuis en Gildehuizen.
Ontdekking van het Havengebied
Van daaruit gaat het richting de Schelde, waar we wandelen naar ons hoofddoel van vandaag: het voormalig havengebied met zijn voormalige pakhuizen die tegenwoordig allemaal een andere functie hebben gekregen.
Als eerste passeren wij het monumentale gebouw van het Loodswezen van de haven van Antwerpen. Recht tegenover ligt het Museum aan de Stroom (MAS). We steken een parkeerplaats over en lopen onder oude indrukwekkende kranen door die hier in slagorde staan opgesteld.
Hoewel deze kranen niet meer in bedrijf zijn, blijven ze indrukwekkend. Vervolgens komen we uit bij het Red Star Line Museum. Vanaf deze plek zijn begin vorige eeuw zo’n 3 miljoen mensen uit heel Europa met de boot overgestoken naar Amerika in de hoop op een betere toekomst. Helaas is het maandag, wat betekent dat (bijna) alle musea gesloten zijn.
Felixpakhuis
We lopen verder in noordelijke richting en krijgen zicht op het moderne Havenhuis. Nu gaan we weer richting het MAS met als doel een voormalig pakhuis waar je doorheen kunt lopen: het Felixpakhuis.
Dit pakhuis was een enorme verrassing; zeker toen de portier van het Gemeente Archief van Antwerpen, dat gehuisvest is in het Felixpakhuis, ons vertelde dat we met de lift naar de zesde verdieping mochten. Het uitzicht op de binnenplaats/gang van het Felixpakhuis via de ramen is indrukwekkend. Inmiddels is het tijd geworden om naar ons hotel terug te lopen.
Omdat we inmiddels wat vertrouwd zijn geraakt met de stad, besluiten we binnendoor naar Het Elfde Gebod te lopen voor een drankje, waarna we via de Meir naar ons hotel willen gaan. Op de Meir zien we echter een bordje dat wijst naar de Sint-Jacobskerk, waar Peter Paul Rubens begraven ligt. Dit bordje kunnen we niet negeren.
Bezoek aan Sint-Jacobskerk
We hebben absoluut geen spijt dat we deze kerk bezocht hebben, ondanks dat deze vanwege renovatie slechts deels toegankelijk is. De pracht en praal in deze kerk is adembenemend. De Sint-Jacobskerk is gelegen in Antwerpen’s Universiteitsbuurt en werd gebouwd tussen 1491 en 1656 in Brabantse gotiekstijl.
Deze kerk is gewijd aan Sint-Jacobus de Meerdere en herbergt enkele opmerkelijke kunstwerken, waaronder schilderijen van Peter Paul Rubens en Jacob Jordaens. De grafkapel van Rubens, die zich in deze kerk bevindt, is een belangrijk cultureel erfgoed en wordt momenteel gerestaureerd.
De kerk heeft maar liefst 24 altaren en biedt onderdak aan verschillende kunstschatten zoals marmeren beelden en gebrandschilderde ramen. Het interieur wordt vaak beschouwd als het best bewaarde barokinterieur van België. De grafkapel van Rubens bevat onder andere zijn schilderij Madonna omringd door heiligen, dat rond 1630 werd voltooid.
Einde van een Prachtig Bezoek
Aan alles komt een einde, zo ook aan ons bezoek aan de prachtige stad Antwerpen. We hebben veel gelopen, heel veel gezien – en waarschijnlijk nog meer niet gezien – en enorm genoten. Kortom, voor ons was dit een meer dan geslaagde kennismaking met Antwerpen en reden om terug te komen.
Klik op de links voor de foto impressie en/of het fotoalbum van ons bezoek aan het Noordelijk deel van Antwerpen.