Cyprus | Limassol

Vrijdag 24 december 2011 | Gisteren ben ik op Cyprus aangekomen voor een korte kerstvakantie. Het weer bij aankomst was alles behalve hetgeen ik gehoopt had. Het regende werkelijk pijpenstelen. De komende dag zal Fasoula– aan de rand van de bergen – mijn uitvalsbasis zijn. Vandaag vroeg uit de veren. Benieuwd naar het weer…helder geen wolkje aan de lucht. Jammer genoeg zal dat in de loop van de ochtend veranderen. Op naar Limassol. Het weer klaart gelukkig op. Wat me al opgevallen was op diverse weersites, het blijkt echt een behoorlijk verschil uit te maken of je in Fasoula zit of aan de kust in Limassol. Hoewel beide plaatsen maar 8 km. uit elkaar liggen maakt het – voor het weer – een wereld van verschil uit.

Cyprus | Fasoula

Cyprus | Fasoula

In Limassol schijnt de zon heerlijk. Hoofddoel voor vandaag zijn o.a. een aantal historische gebouwen zoals het kasteel van Limasol. Als eerste passeer ik de St.-Catherinakerk maar die bewaar ik voor op de terugweg. Nu eerst de lokale tourist Information zoeken. Helaas deze blijkt i.v.m. vakantie (?) de komende dagen dicht te zijn. Dan maar op gevoel en de Capitool gids verder. Ik loop een winkelstraat in die zich helemaal op toeristen richt. Jammer genoeg voor de lokale winkeliers er lopen nauwelijks toeristen rond vandaag. Als eerste krijg ik de Agia-Napakathedraal in het vizier. Waar vorig jaar in Malta zowat alle kerken dicht waren op deze dag, was de kathedraal wel open. Dus even naar binnen om een glimp op te vangen het interieur van deze orthodoxe kerk. Ze blijkt aan de binnenkant inderdaad heel anders dan de gemiddelde Nederlandse kerken.

Limasol | Agia-Napakathedraal

Limasol | Agia-Napakathedraal

Eenmaal weer buiten zie ik de minaret van de grote moskee. Nou ja ‘groot’ moet je relatief zien. Groot in mijn ogen zijn de Haya-Sophia en de Blauwe moskee in Instanbul. Deze moskee heeft een zeer bescheiden omvang als ik hem daarmee vergelijk. Er naar binnen gaan durfde ik niet aangezien er een zeer streng kijkende man bij de ingang zat. 

Limasol | Minaret

Limasol | Minaret

Op naar het kasteel van Limassol. Ook hier weer een bescheiden kasteel in omvang en vooral gesloten in letterlijke en figuurlijke zin. Opvallend is de renovatie van de oudste wijk van Limasol. Bijna alle panden worden of zijn onderhanden genomen en het moet gezegd worden, het ziet er allemaal prachtig uit zonder dat het authentieke karakter verloren is gegaan.

Limasol | Oude binnenstad

Limasol | Oude binnenstad

De volgende stop zou de oude haven moeten worden. Jammer, hier was niet bij te komen omdat ook hier de renovatie woede heeft toe geslagen. De hele haven was afgezet met schuttingen die laten zien hoe het er allemaal uit moet gaan zien. Nu op zoek naar de centrale markt en het gemeentehuis. Waar het oude (toeristische) deel ongekend rustig was, zo hectisch en druk is het in het ‘moderne’ centrum van de stad. Het leek wel of alle mensen zich hier verzameld hadden. Pfff….snel weg.

Limasol | St.-Catharinakerk

Limasol | St.-Catharinakerk

Via, via ben ik binnendoor weer naar de auto gelopen. Maar eerst nog even de St.-Catharinakerk bezoeken en nog even van het uitzicht en de ondergaande zon aan de zee genieten. Het einde van de eerste echte vakantiedag nadert. Wat vandaag verder bijzonder opviel waren de bedelaars rond de terrassen, die in ruil voor een gezongen kerstliedje een almoes wilden. Soms waren het hele gezinnen die voorzien van schamele instrumenten op die manier hun kostje bij elkaar probeerden te scharrelen.

Fasoula | In de avond

Fasoula | In de avond

Klik hier voor een foto impressie en hier voor de foto’s van mijn bezoek aan Limasol.

Foto impressie

Foto’s

Top

Geef een reactie