Site pictogram Jos Saris Media

Normandië | Colleville-Sur-Mer | Omaha Beach

Donderdag 18 augustus 2011. Vandaag eindigt de vakantie in de Bretagne en gaat het terug naar huis. Ik maak een omweg via Normandië om een deel van de stranden te bezoeken waar in 1944 de bevrijding van Europa is begonnen door de start van ‘Operatie Overlord‘.

Als eerste doe ik de Amerikaanse begraafplaats in Colleville-sur-Mer aan. Deze begraafplaats – Normandy American Cementery and Memorial – ligt boven een van de stranden – Omaha Beach – waar de invasie die een eind aan de Tweede Wereldoorlog maakte is begonnen.

Via een trap op de begraafplaats daal je af naar ‘Omaha Beach‘. Nu, op deze heerlijk zonnige dag is het moeilijk voor te stellen welk inferno zich tussen 6 (D-Day) en 8 juni 1944 zich hier moet hebben afgespeeld. Nadat ik ‘Omaha Beach’ bezocht heb loop ik over de begraafplaats en mijmer over het feit dat ik hier in alle vrijheid mag/kan rondlopen dankzij de mannen en vrouwen die hier voor hun leven gegeven hebben.

Het kerkhof werd opgericht als eerbetoon aan de Amerikaanse soldaten die zijn omgekomen tijdens de slag om Normandië. Het is de laatste rustplaats van 9.388 Amerikaanse militairen, waarvan velen zijn gesneuveld tijdens de landingen en de daaropvolgende gevechten. Daarnaast zijn er op het terrein de namen gegraveerd van 1.557 vermiste soldaten.

Klik op de links voor de foto impressie en het fotoalbum van mijn bezoek aan de Normandy American Cemetery and Memorial in Colleville-sur-Mer en Omaha Beach. 

Impressie

Foto’s

Top
Mobiele versie afsluiten