Site pictogram Jos Saris Media

Bretagne | Sluizen van Hédé | Combourg | St. Suliac | Dinan

Zondag 14 augustus 2011 | Mijn eerste vakantiedag in Hédé. Gelukkig is het droog als ik op sta. Het weerbericht voor de komende dagen ziet er veelbelovend uit. Vandaag nog half tot zwaar bewolkt maar vanaf morgen moet het zonnig worden. Als eerste ga ik het sluizen complex in Hédé waar mijn hotelletje ligt bekijken.

In Hédé ligt een klein waterbouwkundig hoogstandje n.l. een sluizen complex van 11 sluizen die samen een waterladder vormen. Via deze waterladder is het mogelijk om een hoogte verschil van meer dan 27 meter te overwinnen.

De volgende halte is Combourg. In Combourg ligt het kasteel dat eens toebehoorde aan Francois-Rene de Chateaubriand. Een klein Bretons plaatsje met een enorm kasteel. Verder valt er weinig te vertellen over Combourg.

Na Combourg volgt de verrassing van de dag, nl. het dorpje Saint Suliac. De eigenaresse van het hotel gaf mij deze geheimtip. Ik heb het dorpje niet in de ANWB-gids als ook niet in de Capitoolgids over de Bretagne kunnen vinden. De kern van het dorpje is nog volledig authentiek met veel kleine steegjes die bijna allemaal uitkomen bij de oude kerk. St. Suliac is volledig autovrij gemaakt (m.u.v. de lokale bevolking). Al wandelend snuif je de echte Franse sfeer op die hier ruim voorhanden is. Opvallend zijn het grote aantal visnetten waarmee veel buitengevels bekleedt zijn. Of dit komt door dat er veel gevist wordt/werd in het meer waar St. Suliac aan ligt ik weet het niet maar de visnetten zijn wel heel karakteristiek voor dit dorpje.

Als laatste stop voor vandaag staat Dinan op het programma. Dinan is een toeristisch trekpleister. Het is een grotendeels middeleeuwse stad boven op een heuvel. De historische stad is ontstaan in de 11de eeuw en bevat nog ontzettend veel oude houten huizen. Dinan bevat veel bezienswaardigheden waarvan ik er een aantal bezocht heb. Met name het uitzicht vanaf zo’n 60 m. hoogte dat je krijgt over Dinan en weide omstreken als je de ‘Tour de Horloge’ bezoekt is de moeite waard. Van bovenaf kun je werkelijk geen lijn in de stad ontdekken.

Het uitzicht dat je hebt aan het einde van de ‘Jardin Anglais’ over de Rance die beneden door het dal kronkelt is de moeite waard. Kortom Dinan is een plaats die het zeker waard is om bezocht te worden. Opvallend was dat het buiten de winkelstraten in Dinan redelijk rustig was en je er op je gemak door heen kunt banjeren.

Overigens is het weer zoals verwacht behoorlijk opgeklaard, in de loop van de middag laat de zon zich echt zien. Dit beloofd wat voor morgen als o.a. Le-Mont-Saint-Michel op het programma staat. Klik op de links voor de foto impressie en het fotoalbum van de eerste dag van mijn bezoek aan de Bretagne.

Impressie

Foto’s

Top
Mobiele versie afsluiten