Site pictogram Jos Saris Media

Venlose Jachthaven | Dronebeelden van de Eerste Hijsdag

default

Zaterdag, 19 oktober 2024 | De herfst is weer aangebroken, en dat betekent voor veel watersporters dat het tijd is om afscheid te nemen van een prachtig vaarseizoen. In de Venlose Jachthaven was het vanochtend een drukte van belang tijdens de eerste van drie geplande hijsdagen van WSV de Maas. Als drone-enthousiasteling kon ik deze kans niet laten liggen om dit fascinerende schouwspel van bovenaf vast te leggen.

Uniek perspectief

Het is precies twaalf uur ’s middags als mijn drone zachtjes zoemend opstijgt boven de Venlose Jachthaven. De eerste van drie hijsdagen is in volle gang, een fascinerend schouwspel dat zich onder mij ontvouwt. Vanuit mijn unieke perspectief zie ik hoe de hele haven in beweging is, als een goed geoliede machine waarin elk radertje zijn functie kent.

De Hijskraan in Actie

De grote mobiele kraan, die speciaal voor deze dagen was ingehuurd, domineerde het haventerrein. Met mijn drone kon ik perfect de technische precisie vastleggen waarmee de kraanmachinist te werk ging. Het is indrukwekkend om te zien hoe behendig zo’n groot vaartuig uit het water wordt getild, alsof het niet meer weegt dan een veertje.

Een Dans van Staal en Water

Vanuit het vogelperspectief leek het wel een choreografische dans: de kraan die zich langzaam over het water boog, de stroppen die voorzichtig onder de boten door werden geleid, en het moment waarop een boot zich langzaam van het wateroppervlak verhief. Het druppelende water creëerde een schitterend effect in het zonlicht.

De Logistieke Uitdaging 

Wat vooral opviel vanuit de lucht was de complexe logistieke operatie. Bootbezitters die in een strakke planning hun beurt afwachtten, medewerkers van de jachthaven die het verkeer op het terrein in goede banen leidden, en de transporteurs die klaarstonden om de boten naar hun winterstalling te brengen. Het was als het ware een maritieme puzzel die stukje bij stukje in elkaar viel.

Winterklaar Maken

Nadat de boten op het droge stonden, begon direct het ritueel van het winterklaar maken. De eigenaren waren direct in de weer met hogedrukspuiten om de onderkant schoon te maken, terwijl anderen al begonnen met het afdekken van hun kostbare bezit. De drone-opnames lieten mooi zien hoe het haventerrein geleidelijk transformeerde in een openlucht werkplaats.

Gemeenschapsgevoel

Wat me vooral opviel tijdens het filmen was het sterke gemeenschapsgevoel in de haven. Bootbezitters hielpen elkaar, deelden gereedschap en expertise, en er werd veel gelachen tijdens het werk. Zelfs vanuit de lucht was de kameraadschap voelbaar, iets wat de jachthaven tot meer maakt dan alleen een plek om boten te stallen.

Winterrust

Terwijl de zon hoger klimt en de eerste hijsoperaties succesvol worden afgerond, besef ik dat deze dag een belangrijk moment markeert in de jaarkalender van de haven. Het is het begin van een nieuwe fase, waarin de boten hun winterrust ingaan en hun eigenaren zich kunnen verheugen op het onderhoud en de voorbereidingen voor het volgende seizoen.

Hijsdagen 

Met nog twee hijsdagen te gaan, zal dit tafereel zich nog vaak herhalen. Maar voor nu laat ik mijn drone een laatste rondje maken over deze bedrijvige scene. De beelden die ik vandaag heb kunnen vastleggen, vertellen het verhaal van vakmanschap, gemeenschap en de eeuwige cyclus van het waterleven in Venlo. 

Klik op de links voor de foto impressie, de 360° panoramafoto, de films en het fotoalbum van de eerste hijsdag van WSV De Maas in de Venlose Jachthaven. 

Impressie

360° panoramafoto

Films

Foto’s

Top

Mobiele versie afsluiten