Site pictogram Jos Saris Media

Blokzijl | Historische Stadswandeling

Woensdag, 7 augustus 2024 | Vanuit Giethoorn bezoeken we vandaag de historische kern van Blokzijl, een pittoresk stadje in de Nederlandse provincie Overijssel. Onze wandeltocht begint op de Kanaalweg, waar we direct worden ondergedompeld in de sfeer van dit voormalige Zuiderzeestadje.

Via de Groenestraat bereiken we de Stadswal, een herinnering aan de tijd dat Blokzijl een belangrijke vestingstad was. De wal biedt een prachtig uitzicht over het omringende landschap en de karakteristieke bebouwing. We vervolgen onze weg naar de Kuinderstraat, waar de geschiedenis van de stad voelbaar is in de oude panden en smalle straatjes.

De Bierkade voert ons langs de pittoreske gracht, waar vroeger schepen aanmeerden om hun lading te lossen. Hier proeven we de sfeer van Blokzijls gloriedagen als handelshaven. Via het Oude Verlaat, een historische sluis, bereiken we de Kerkgang. Deze smalle steeg leidt ons naar het hart van de stad, waar de imposante Nederlands Hervormde Kerk zich bevindt.

We keren terug naar het Oude Verlaat en slaan de Kleine Breestraat in. Deze straat, met zijn goed bewaarde gevels, getuigt van de welvaart die de handel Blokzijl ooit bracht. De Rietvink brengt ons naar de Domineeswal, waar we even pauzeren om de rust en schoonheid van dit stukje stad in ons op te nemen.

Onze tocht gaat verder langs het Noorderdiep, waar we de verbinding tussen stad en water goed kunnen zien. Via de Juliana van Stolbergstraat en de Zuiderstraat bereiken we de Zuiderkade. Hier worden we getrakteerd op een schitterend uitzicht over de haven, die nog steeds het kloppende hart van Blokzijl vormt.

De Wortelmarkt, een klein maar sfeervol pleintje, nodigt uit tot een korte pauze. We stellen ons voor hoe hier ooit een levendige markt plaatsvond, waar de lokale bevolking haar waren verhandelde. Vervolgens wandelen we naar Haven de Kolk, het bruisende centrum van Blokzijl. Hier liggen trotse zeilboten en nostalgische sloepen zij aan zij, een levend bewijs van Blokzijls maritieme erfgoed.

We sluiten onze wandeling af langs de Noorderkade, waar we genieten van de karakteristieke pakhuizen en woonhuizen die de haven omzomen. Uiteindelijk keren we terug naar ons startpunt op de Kanaalweg, vervuld van de rijke geschiedenis en onmiskenbare charme van Blokzijl.

Deze stadswandeling door Blokzijl is meer dan een reis door de straten van een klein Overijssels stadje. Het is een wandeling door de tijd, langs eeuwen van handel, strijd en voorspoed. Van de vestingwerken tot de grachten, van de statige herenhuizen tot de knusse straatjes – elke stap vertelt een verhaal.

Blokzijl mag dan zijn status als belangrijke havenstad zijn kwijtgeraakt, zijn schoonheid en historische betekenis zijn onverminderd. De zorgvuldig gerestaureerde gebouwen, de goed bewaarde stadsstructuur en de levendige haven maken van Blokzijl een levend openluchtmuseum.

Terwijl we onze wandeling afsluiten, realiseren we ons dat Blokzijl meer is dan een som van zijn historische delen. Het is een stad die haar verleden koestert, maar tegelijkertijd vitaal en levendig blijft. De mengeling van geschiedenis, natuurschoon en moderne bedrijvigheid maakt Blokzijl tot een unieke bestemming, waar het verleden en het heden harmonieus samenkomen.

Klik op de links voor de foto impressie, de 360° panorama foto’s, het fotoalbum en tot slot de (Komoot) route informatie van onze wandeling door historisch Blokzijl.

NB.

Uiteraard zijn we aan het einde van de dag nadat we weer terug waren in Giethoorn bij zonsondergang door de kanalen van Giethoorn gevaren. Klik hier om de film hiervan te bekijken. 

Impressie

360° panorama foto’s

Foto’s

Route informatie

Top
Mobiele versie afsluiten