Site pictogram Jos Saris Media

Gasometer | Planet Ozean

Donderdag, 11 juli 2024 | Vandaag brengen we een bezoek aan de tentoonstelling “Planet Ozean” in de Gasometer Oberhausen. Planet Ozean biedt een fascinerende reis door de oceanen van onze planeet. Aan de hand van grootformaat foto’s en films  worden bezoekers ondergedompeld in de wonderlijke onderwaterwereld.

“Planet Ozean” besteedt ruime aandacht aan zeebehoud en -onderzoek. Het Duitse Oceanografische Museum, partner van de tentoonstelling, levert hiervoor de wetenschappelijke expertise. Moderne technologieën maken het mogelijk om de voortdurende veranderingen in onze oceanen nauwkeurig in kaart te brengen. Deze gegevens worden gevisualiseerd met de “Ocean Twin”, een interactieve wereldbol ontwikkeld door het Environmental Systems Research Institute (Esri). Deze digitale tweeling van de wereldoceanen presenteert de nieuwste bevindingen als een geografisch informatienetwerk.

Centraal op de begane grond bevindt zich “Sound of the Deep”, een speciaal voor de tentoonstelling ontwikkeld ruimtelijk object. Hier worden bezoekers ondergedompeld in unieke geluidswerelden van de oceaan. Van het geknetter van duizenden kleine kreeftachtigen tot het kloppen van levende koraalriffen en het geroezemoes van een school kabeljauw – de geluiden zijn overweldigend. 

Het hoogtepunt van “Planet Ozean” is de meeslepende installatie “The Wave”. Een L-vormig scherm van 40 meter hoog en 18 meter breed, geïnstalleerd in de binnenruimte van de Gasometer, dient als projectievlak voor een fotorealistische, geanimeerde onderwaterwereld. Bezoekers kunnen hier op ooghoogte de oceaan verkennen, zwemmend tussen walvissen, vissen en kwallen, zonder duikpak of zuurstofmasker.

De tentoonstelling “Planet Ozean” is een indrukwekkende ode aan de schoonheid en het belang van onze oceanen. Door de combinatie van adembenemende beelden, innovatieve technologie en interactieve elementen wordt de bezoeker niet alleen geïnformeerd, maar ook emotioneel betrokken bij de onderwaterwereld. De expositie onderstreept het belang van oceaanbehoud en -onderzoek, en laat zien hoe menselijke activiteiten de marine ecosystemen beïnvloeden.

“Planet Ocean” is te bezichtigen in Gasometer Oberhausen van 15 maart tot 30 december 2024. Deze unieke tentoonstelling biedt bezoekers de kans om de wonderen van de oceaan te ervaren en tegelijkertijd bewust te worden van de noodzaak om deze kostbare ecosystemen te beschermen voor toekomstige generaties.

Klik op de links voor de foto impressie, 360° panorama-foto’s, het foto album en de Web Story van ons bezoek aan de indrukwekkende tentoonstelling Planet Ozean in de Gasometer in Oberhausen.

Impressie

360° Panorama-foto’s

Foto’s

Top
Mobiele versie afsluiten