Site pictogram Jos Saris Media

Valencia | Traditie, Cultuur en een Vleugje Magie

Donderdag, 16 juni 2016 | De laatste dag van onze onvergetelijke vakantie in het prachtige Valencia. Met gemengde gevoelens van opwinding en een vleugje weemoed, bereidden we ons voor op een dag vol culturele hoogtepunten en eeuwenoude tradities.

Het Watertribunaal: Een Levend Stukje Geschiedenis

Onze dag begon met grote verwachtingen voor een bijzonder evenement dat al meer dan 1000 jaar plaatsvindt in het hart van Valencia: het Tribunal de las Aguas, oftewel het Watertribunaal. Klokslag 12 uur ’s middags verzamelden we ons, samen met vele andere nieuwsgierige toeschouwers, bij de majestueuze kathedraal van Valencia.

Het Watertribunaal is niet zomaar een toeristisch schouwspel; het is een levende traditie die diep geworteld is in de agrarische geschiedenis van de regio. Acht rechters, vertegenwoordigers van de verschillende irrigatiegemeenschappen rond Valencia, komen hier wekelijks bijeen om watergeschillen tussen lokale boeren op te lossen.

Wat deze rechtbank zo bijzonder maakt, is niet alleen zijn lange geschiedenis, maar ook zijn gezag. De mondelinge uitspraken van dit tribunaal zijn bindend en kunnen zelfs niet door het hoogste gerechtshof van Spanje worden herroepen. Het is een fascinerend voorbeeld van hoe oude tradities en modern recht naast elkaar kunnen bestaan en functioneren.

Helaas was de zitting vandaag korter dan verwacht – er waren blijkbaar weinig geschillen te beslechten. Toch was het een indrukwekkende ervaring om getuige te zijn van deze eeuwenoude traditie, die de tijdloze band tussen de mensen van Valencia en het water dat hun land voedt, symboliseert.

Een Duik in de Wereld van Keramiek en Muziek

Voorafgaand aan het Watertribunaal brachten we een bezoek aan het keramiekmuseum van Valencia, gehuisvest in het adembenemende Palacio del Marqués de Dos Aguas. Dit historische gebouw is op zichzelf al een kunstwerk, met zijn weelderige barokke gevel die de bezoeker betovert nog voordat ze een voet binnen hebben gezet.

Binnen wachtte ons een schat aan keramische kunstwerken die de rijke geschiedenis en artistieke traditie van Valencia weerspiegelen. Van delicate Moorse tegels tot indrukwekkende modern keramische sculpturen, het museum biedt een fascinerende reis door de evolutie van deze kunstvorm.

Maar het was niet alleen de keramiek die ons verraste. Het interieur van het paleis, met zijn weelderige fresco’s, vergulde plafonds en antieke meubels, was minstens zo indrukwekkend. Elke kamer vertelde een verhaal van luxe en verfijning uit vervlogen tijden.

Als een onverwachte bonus werden we getrakteerd op live klassieke muziek, uitgevoerd door studenten van het lokale conservatorium. De zachte klanken van piano en viool, die door de historische zalen zweefden, creëerden een magische atmosfeer die de schoonheid van onze omgeving nog verder versterkte.

Reflecties op een Onvergetelijke Vakantie

Terwijl we afscheid namen van Valencia, konden we niet anders dan terugkijken op een week vol verrassingen, schoonheid en ontdekkingen. Deze stad, met haar unieke mix van oud en nieuw, traditie en innovatie, heeft ons hart gestolen.

Van de futuristische gebouwen van de Ciutat de les Arts i les Ciències tot de middeleeuwse straatjes van het oude centrum, van de levendige markten tot de serene stranden – Valencia heeft ons op elke mogelijke manier betoverd. De gastvrijheid van de Valencianen, de ontspannen sfeer en de rijke cultuur hebben deze vakantie tot een onvergetelijke ervaring gemaakt.

We verlaten Valencia met een koffer vol herinneringen en de vaste overtuiging dat we hier zeker nog eens terug zullen keren. Er is nog zoveel te ontdekken, zo veel smaken te proeven, zo veel verhalen te horen. Valencia heeft ons laten zien dat ze een stad is die blijft verrassen, een stad die haar rijke verleden koestert terwijl ze vol vertrouwen de toekomst omarmt.

Als we terugdenken aan onze laatste dag – het eeuwenoude Watertribunaal, de prachtige keramiek, de onverwachte muzikale verrassing – voelen we dat deze ervaringen de essentie van Valencia belichamen: een stad waar geschiedenis levend is, waar kunst en cultuur bloeien, en waar elke dag nieuwe wonderen brengt.

Vaarwel, Valencia, maar niet voor lang. We kijken al uit naar ons volgende bezoek aan deze betoverende stad aan de Middellandse Zee.

Klik op de links voor de foto impressie en/of het fotoalbum van ons bezoek aan het Keramiekmuseum en het Watertribunaal met Traditie, Cultuur en een Vleugje Magie tijdens de laatste vakantiedag in Valencia.

Impressie

Foto’s

Top

Mobiele versie afsluiten