Site pictogram Jos Saris Media

Valencia | Ontdekking van Oceanogràfic en Ciutat de les Arts i les Ciències

Woensdag 15 juni 2016 | Valencia, een stad die de perfecte balans vindt tussen geschiedenis en moderniteit, biedt bezoekers een unieke ervaring die alle zintuigen prikkelt. Op een stralende woensdag 15 juni 2016 stond een bezoek aan een van Europa’s meest indrukwekkende aquaria op het programma: het Oceanogràfic.

Ciutat de les Arts i les Ciències: Een Architectonisch Wonder

Voordat we ons onderdompelden in de onderwaterwereld van het Oceanogràfic, werden we getrakteerd op een spectaculair uitzicht op de Ciutat de les Arts i les Ciències. Dit futuristische complex, grotendeels ontworpen door de beroemde Spaanse architect Santiago Calatrava, is een waar visitekaartje van Valencia’s moderne kant.

Terwijl we langs de straatkant liepen, konden we de gebouwen vanuit een heel nieuw perspectief bewonderen. De imposante structuren, met hun kenmerkende witte gevels en gebogen lijnen, vormden een fascinerend contrast met de blauwe Valenciaanse hemel. Het was bijna onmogelijk om onze camera’s in de tas te laten!

Een opvallend element in het landschap is de Puente de Azud de Oro, met zijn 125 meter hoge gebogen pylon die als een baken boven de stad uittorent. Deze brug, ook wel bekend als de Serreria-brug, is niet alleen een functionele verbinding over de oude rivierbedding van de Turia, maar ook een architectonisch hoogstandje dat de skyline van Valencia domineert.

De Trencadís-techniek: Een Tijdrovend Kunstwerk

Tijdens onze wandeling konden we van dichtbij de beroemde trencadís-techniek bewonderen die zo kenmerkend is voor veel van Calatrava’s ontwerpen. Deze techniek, waarbij kleine stukjes keramiek worden gebruikt om grotere oppervlakken te bedekken, geeft de gebouwen hun unieke, glinsterende uiterlijk. Het is geen wonder dat de bouw van het complex maar liefst 10 jaar in beslag heeft genomen – elk stukje moet met de hand worden geplaatst, wat resulteert in een waar kunstwerk op grote schaal.

Oceanogràfic: Een Onderwaterparadijs

Na ons te hebben verwonderd over de architectonische pracht van de Ciutat de les Arts i les Ciències, was het tijd om het Oceanogràfic te bezoeken. Dit aquarium, het grootste van Europa, huisvest een verbazingwekkende 45.000 zeedieren in bassins met een totale inhoud van 42 miljoen liter water.

Hoewel het Oceanogràfic niet door Calatrava is ontworpen, past het naadloos in het futuristische landschap van het complex. De gebouwen, met hun organische vormen en lichte constructies, lijken bijna uit de zee op te rijzen.

Binnen werden we meegevoerd door een fascinerende reis door verschillende mariene ecosystemen. Van de ijzige wateren van de Antarctische tot de kleurrijke koraalriffen van de tropen, elke zone bood een uniek inzicht in het leven onder water. Bijzonder indrukwekkend was de onderwatertunel, waar haaien en roggen majestueus over ons heen zwommen.

Een Educatieve Ervaring

Het Oceanogràfic is niet alleen een toeristische attractie, maar ook een belangrijk educatief centrum. Tijdens ons bezoek merkten we de aanwezigheid van vele schoolgroepen op. Het is duidelijk dat het aquarium een geliefde bestemming is voor schoolreisjes, wat bijdraagt aan de levendige en soms drukke sfeer.

De informatieve displays en interactieve elementen verspreid door het complex bieden bezoekers van alle leeftijden de kans om meer te leren over mariene ecosystemen, bedreigde soorten en het belang van oceaanbehoud.

Reflectie op een Onvergetelijke Dag

Terugkijkend op deze dag in Valencia, zijn we onder de indruk van de manier waarop de stad erin slaagt om kunst, wetenschap en natuur samen te brengen. De Ciutat de les Arts i les Ciències, met zijn adembenemende architectuur, en het Oceanogràfic, met zijn rijke onderwaterwereld, vormen samen een unieke ervaring die de bezoeker nog lang bijblijft.

Valencia heeft ons laten zien dat het meer is dan alleen een stad met een rijk historisch centrum en prachtige stranden. Het is een plek waar verleden en toekomst elkaar ontmoeten, waar innovatie en traditie hand in hand gaan. Deze dag heeft ons niet alleen visueel verwend, maar ook onze nieuwsgierigheid geprikkeld en ons bewustzijn over de wonderen van de onderwaterwereld vergroot.

Of je nu een liefhebber bent van architectuur, gepassioneerd bent over marine biologie, of gewoon op zoek bent naar een unieke ervaring, Valencia’s Ciutat de les Arts i les Ciències en het Oceanogràfic zijn onmisbare stops op je reis door deze veelzijdige Spaanse stad.

Klik op de links voor de foto impressie en/of het fotoalbum van ons bezoek aan Oceanogràfic en Ciutat de les Arts i les Ciències.

Impressie

Foto’s

Top

Mobiele versie afsluiten